Reuniune "amicală şi constructivă" între oficiali francezi şi români la Paris, pe tema romilor

O reuniune de lucru consacrată problemei romilor a avut loc miercuri la Ministerul francez de Interne, cu participarea a doi secretari de stat români, şi s-a desfăşurat într-o "atmosferă constructivă şi amicală", a declarat ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson.

17 afișări
Imaginea articolului Reuniune "amicală şi constructivă" între oficiali francezi şi români la Paris, pe tema romilor

Reuniune "amicală şi constructivă" între oficiali francezi şi români la Paris, pe tema romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţiile la Paris cu doi oficiali români, Valentin Mocanu, secretar de stat pentru Integrarea romilor, şi Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat însărcinat cu Ordinea şi Securitatea Publică, urmează să dureze până joi.

"Am evocat cooperarea în domeniul poliţiei şi aspectele sociale" ale "reintegrării cetăţenilor români" trimişi în ţara de origine, a declarat Besson, în urma întâlnirii la care au participat ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

"Nu a existat nici un reproş făcut de români" Franţei, a adăugat Besson. "Vom coopera mai bine în domeniul reintegrării" românilor în ţara lor, a promis el, exprimându-şi dorinţa ca "autorităţile locale române să se implice mai mult".

Fătuloiu a declarat, la rândul său, că au existat "repatrieri voluntare" ale "cetăţenilor români" şi că "relaţiile" franco-române sunt, "de mai multe secole, excelente". Există un "dosar comun în 2010" în legătură cu care "nu se poate vorbi de tensiuni" între cele două ţări, a spus el.

"Avem nevoie să dispunem de o politică de reintegrare socială mai eficientă", a adăugat Fătuloiu. "Vom utiliza fondurile europene şi vom aplica o serie de măsuri de discriminare pozitivă", a precizat el.

"Această reuniune a permis confirmarea voinţei Guvernelor român şi francez de a gestiona mai bine fluxurile migratorii bilaterale, de a susţine consolidarea politicilor de integrare a populaţiilor defavorizate (...), precum şi de a acţiona în comun pentru a aprofunda cooperarea poliţienească", au anunţat miniştrii francezi implicaţi, într-un comunicat.

"Principiul liberei circulaţii, una dintre libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene, nu ar trebui deturnat pentru a servi drept alibi pentru traficul de fiinţe umane, prostituţie, cerşetorie şi delincvenţă în general", au adăugat ei.

Eric Besson şi Pierre Lellouche vor merge în România la 9 şi 10 septembrie, potrivit comunicatului.

Nicolas Sarkozy anunţase la 30 iulie că taberele ilegale de romi din Franţa vor fi desfiinţate şi ocupanţii lor trimişi în România şi Bulgaria. El adăugase că unor infractori de origine străină le va fi retrasă cetăţenia franceză.

Preşedintele francez a fost ţinta a numeroase critici, atât din partea opoziţiei de stânga, cât şi din partea unor membri ai majorităţii sale de dreapta.

În străinătate, măsurile luate de Franţa au provocat criticile ONU, ale Consiliului Europei şi ale Vaticanului, în timp ce Comisia Europeană şi-a exprimat rezervele.

Franţa a repatriat peste 8.300 de români şi bulgari în ţara lor, începând din 1 ianuarie, şi rămâne hotărâtă să continue această politică, în pofida criticilor.

Aproximativ 15.000 de romi din state est-europene trăiesc în Franţa, unde ei beneficiază de regulile liberei circulaţii din cadrul UE, dar deseori ei locuiesc în tabere improvizate. După trei luni petrecute în Franţa, fără domiciliu sau surse de venit, ei ajung într-o situaţie de ilegalitate şi devin expulzabili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici