Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Fâşia Gaza

Consiliul de Securitate ONU va ţine joi o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Fâşia Gaza, a anunţat miercuri preşedinţia rwandeză a Consiliului.

550 afișări
Imaginea articolului Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Fâşia Gaza

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea va începe la ora locală 10.00 (17.00, ora României) şi va consta în prezentarea situaţiei de către secretarul general ONU Ban Ki-moon, urmată de consultări cu uşile închise între cei 15 membri ai Consiliului.

Ambasadorii ţărilor arabe la ONU au solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pe tema situaţiei din Fâşia Gaza, în cursul unei întâlniri, miercuri, cu preşedinţia rwandeză a Consiliului, relatează AFP.

"I-am solicitat preşedintelui reunirea Consiliului şi tratarea situaţiei grave din Gaza", a declarat pentru presă ambasadorul kuwaitian Mansour Al-Otaibi, care s-a exprimat în numele grupului arab. El a cerut Consiliului "să contribuie la încetarea agresiunii israeliene şi pedepsirii colective a poporului palestinian".

"A venit timpul pentru adoptarea unei declaraţii sau unei rezoluţii în Consiliu", a adăugat el. "Preşedintele Consiliului (ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana) a promis să transmită această solicitare şi sperăm că o reuniune va avea loc în viitorul apropiat", a spus el.

Ambasadorul saudit Abdallah Al-Mouallimi a apreciat la rândul său drept "nejustificabilă utilizarea disproporţionată a forţei" de către armata israeliană. El a îndemnat Consiliul "să ia măsuri pentru protejarea populaţiei", în timp ce reprezentantul palestinian Riyad Mansour a acuzat Consiliul de lispă de reacţie în contextul în care "agresiunea continuă" să aibă loc.

Adresându-se presei, ambasadorul israelian Ron Prosor a afirmat "că (micşarea) Hamas a declanşat acest conflict şi nu oferă loc pentru alte opţiuni". Tototdată, el a subliniat că armata israeliană "recurge la atacuri precise pentru a evita uciderea civililor".

Cel puţin 28 de persoane au murit în urma raidurilor care au avut loc miercuri în Fâşia Gaza.

Acest nou ciclu de violenţe este cel mai grav de la ofensiva israeliană împotriva Fâşiei Gaza care a avut loc la sfârşitul lui 2012.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici