Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Ucraina a cerut oprirea "agresiunii" ruse. SUA solicită retragerea trupelor ruse din Crimeea

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale. Ucraina a cerut Consiliului să oprească "agresiunea" rusă.

2118 afișări
Imaginea articolului Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Ucraina a cerut oprirea "agresiunii" ruse. SUA solicită retragerea trupelor ruse din Crimeea

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema situaţiei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

UPDATE 03:00 - SUA solicită retragerea trupelor ruse şi trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea şi a sugerat trimiterea unor "observatori internaţionali" în Ucraina.

"A venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale" în Ucraina, a afirmat Power în faţa Consiliului, care s-a reunit pentru a asculta un apel "la solidaritate faţă de naţiunea ucraineană", adresat de reprezentantul acestei ţări la Naţiunile Unite.

"Mesajul (Washingtonului) pentru preşedintele (rus Vladimir) Putin este: retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional", a declarat ea în faţa presei, la finalul reuniunii.

În opinia ambasadoarei americane, "acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea acestei ţări şi ameninţă pacea şi securitatea".

Ea a solicitat totodată trimiterea unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea.

Rezumând discuţiile purtate în cadrul reuniunii, ambasadoarea Luxemburgului, Sylvie Lucas, care prezidează Consiliul în martie, a explicat că cele 15 ţări membre au "subliniat necesitatea reducerii tensiunilor" şi lansării de urgenţă a unei medieri internaţionale.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a denunţat consolidarea prezenţei armate ruse în Crimeea. El a afirmat că Rusia nu a oferit "nicio justificare pentru activităţile sale militare din Crimeea sau din restul Ucrainei". "Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile", a insistat el.

UPDATE 00:18 - Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU să oprească "agresiunea" rusă

Ucraina a cerut, sâmbătă, Consiliului de Securitate al ONU să oprească "agresiunea" Rusiei în Crimeea şi a acuzat Moscova, în cadrul unei reuniuni de urgenţă, la New York, că a încălcat Carta Naţiunilor Unite, relatează AFP.

"Îndemnăm Consiliul de Securitate să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Mai există încă o şansă", a declarat ambasadorul ucrainean la ONU.

Reuniunea, a doua convocată de urgenţă în ultimele 48 de ore pe aceeaşi temă, a început la ora 14.00 (21.00, ora României).

Reuniunea intervine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei. "Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", informează un comunicat al Kremlinului.

Sâmbătă dimineaţă, preşedintele Consiliului Federaţiei declara că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei. "Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici