Reuniune-maraton între Benjamin Netanyahu şi John Kerry cu privire la procesul de pace

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi secretarul de Stat John Kerry au avut o reuniune-maraton, joi seara, la Ierusalim, unde au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, un proces pe care şeful diplomaţiei americane încearcă să-l relanseze cu perseverenţă.

137 afișări
Imaginea articolului Reuniune-maraton între Benjamin Netanyahu şi John Kerry cu privire la procesul de pace

Secretarul de Stat John Kerry şi premierul israelian Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Guvernului israelian şi John Kerry au discutat cu uşile închise timp de aproape patru ore, în cea mai mare parte a timpului între patru ochi, în cadrul unui "dineu de lucru" într-un mare hotel din Ierusalimul de Vest.

"Ei au avut o conversaţie productivă, aprofundată şi exhaustivă privind importanţa avansării procesului de pace", a comentat un oficial american, adăugând că John Kerry a "reiterat angajamentul său ferm şi hotărât să lucreze cu toate părţile în favoarea a două state (israelian şi palestinian) care să trăiască alături în pace şi securitate".

Kerry efectuează a cincea deplasare în regiune de la preluarea funcţiilor în februarie, cu scopul de a încerca să-i aducă pe israelieni şi palestinieni la masa de negocieri, părăsită de aproape trei ani.

Cei doi politicieni urmează să se revadă vineri după-amiaza, la Ierusalim, după care şeful diplomaţiei americane va avea o întrevedere cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Amman. Kerry a avut consultări, joi, cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea cu privire la procesul de pace şi criza siriană.

Netanyahu a reafirmat anterior importanţa securităţii Israelului, fiind totodată pregătit, potrivit anturajului său, să evacueze coloniile din Cisiordania.

"Pacea nu se fondează pe bune intenţii sau pe legitimitate (existenţa Israelului), aşa cum cred unii. Ea se fondează intrinsec pe capacitatea noastră de a ne apăra", a pledat Netanyahu.

"Fără securitate, fără armată (...) noi nu vom putea apăra pacea. (....) Securitatea este o condiţie fundamentală pentru a realiza pacea şi a o menţine", a insistat el.

Necesitatea de a asigura securitatea Israelului în cadrul unui acord de pace, laitmotiv al lui Netanyahu, a fost contrabalansată, totuşi, de declaraţii ale anturajului său privind deschiderea sa la concesiii pentru a o realiza.

"Premierul Netanyahu ştie că va trebui să facă o evacuare dureroasă a coloniilor care nu se află în apropierea marilor blocuri de colonii, că va trebui să facă schimburi de teritorii", a declarat ministrul pentru Ştiinţe şi Tehnologii, Yaacov Peri, din partidul centrist Yesh Atid.

În acelaşi registru, un alt membru de "prim plan" al Guvernului, citat sub acoperirea anonimatului de cotidianul Haaretz, a declarat că Netanyahu este convins că "pentru un acord de pace, va fi necesar să se retragă în proporţie de 90% din Cisiordania şi să evacueze câteva colonii".

- Stat evreu şi democratic

Preşedintele Shimon Peres a spus, la rândul său, că speră în relansarea negocierilor, avertizând în privinţa abandonării soluţiei a două state care ar pune "în pericol caracterul evreiesc şi democratic al statului Israel".

De partea palestiniană, un lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Tayssir Khaled, a cerut Statelor Unite să facă mai multă presiune asupra Israelului pentru a opri colonizarea, apreciind că "parţialitatea americană trebuie să înceteze".

În schimb, potrivit preşedintelui Abbas, îngheţarea totală a colonizării şi restabilirea liniilor existente anterior ocupării israeliene a teritoriilor palestiniene, în iunie 1967, sunt condiţii de bază în vederea reluării negocierilor.

Negociatorul-şef palestinian Saeb Erekat a criticat "impunitatea israeliană", joi, a doua zi după ce Israelul a aprobat construirea a 69 de locuinţe într-un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat.

Netanyahu face apel la negocieri fără "condiţii prealabile", luând în considerare doar "gesturi de bunăvoinţă", precum eliberarea unor deţinuţi palestinieni sau o îngheţare parţială a colonizării, potrivit presei israeliene.

Însă analiştii subliniază că, având în vedere scepticismul cu privire la şansele de succes ale lui Kerry, fiecare dintre cele două părţi se preocupă în primul rând să-şi paseze responsabilitatea în legătură cu eşecul eforturilor americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici