Reuters: România nu utilizează echipamente Huawei în infractructura administrată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

România nu utilizează echipamente ale companiei chineze Huawei în infrastructura esenţială aflată în administrarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), anunţă instituţia într-un comunicat transmis agenţiei de presă Reuters.

2201 afișări
Imaginea articolului Reuters: România nu utilizează echipamente Huawei în infractructura administrată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Reuters: România nu utilizează echipamente Huawei în infractructura administrată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Administraţia de la Washington este preocupată de expansiunea companiei chineze Huawei în state membre NATO din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Ungaria şi Polonia. România are o importanţă specială începând din 2016, când Statele Unite au activat un sistem antirachetă în valoare de 800 de milioane de dolari, generând furia Rusiei.

În cadrul unui memorandum de înţelegere din anul 2013 cu Huawei, Guvernul din acea perioadă a oferit companiei oportunitatea de a participa la construirea sistemului naţional de informaţii şi telecomunicaţii, de monitorizare a traficului şi a serviciilor guvernamentale online, precizează Reuters.

"Notăm că STS nu a fost consultat, nu a oferit susţinere pentru acel document şi nu are nicio implicare în implementare", a anunţat instituţia într-un răspuns oferit agenţiei Reuters la o solicitare formulată pe 26 februarie în virtutea legilor pentru acces la informaţii. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este autoritatea publică din România responsabilă de infrastructura esenţială în domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţionale şi în materie de securitate naţională.

"STS evaluează permanent riscurile asociate aspectelor specifice în sfera sa de activitate. Are măsuri adecvate de securitate şi rezistenţă pe durata de funcţionare a infrastructurii aflată în propria administrare, pentru diminuarea riscurilor atacurilor cibernetice", precizează instituţia.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.

Partidul Naţional Liberal vrea să îl invite pe ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, la "Ora Guvernului" pentru a da explicaţii cu privire la situaţia companiei Huawei în ceea ce priveşte infrastructura critică a telecomunicaţiilor, a declarat miercuri deputatul PNL Pavel Popescu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici