Revizuirea prevederilor Constituţiei privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova, avizată de CC

Curtea Constituţională din Republica Moldova a pronunţat vineri avizul asupra iniţiativei de revizuire a articolului 78 din Constituţie, cu privire la alegerea preşedintelui ţării, informează agenţia IPN în pagina electronică.

232 afișări
Imaginea articolului Revizuirea prevederilor Constituţiei privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova, avizată de CC

Revizuirea prevederilor Constituţiei privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova, avizată de CC (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Iniţiativa de revizuire a modalităţii de alegere a preşedintelui aparţine unui grup de 46 de deputaţi, membri ai grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL).

Prin proiectul de lege prezentat, se propune modificarea modalităţii alegerii preşedintelui Republicii Moldova în partea care ţine de numărul necesar de voturi. Astfel, potrivit proiectului de modificare a articolului 78 alineatul (3) din Constituţie, şeful statului urmează a fi ales cu votul majorităţii deputaţilor, adică 51 din totalul de 100. În prezent preşedintele se alege cu votul a cel puţin trei cincimi dintre parlamentari (61).

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (PLDM, PL, PDM) au anunţat la 16 iulie că vor organiza la toamnă un referendum privind schimbarea procedurii de alegere a şefului statului.

"Trebuie să avem un mecanism care permite ca democraţia să funcţioneze perfect. Republică parlamentară înseamnă că cea mai puternică funcţie este cea de prim-ministru. Prim-ministrul se votează împreună cu guvernul cu 50+1 voturi în Parlament, având mult mai multe atribuţii decât preşedintele, iar şeful statului, care împarte doar ordine şi medalii, se învesteşte cu 61 de voturi, în mod secret. Nu este corect!", a menţionat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Socialiştii din opoziţie pledează însă pentru alegerea preşedintelui prin vot direct, de către popor. Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că socialiştii nu vor susţine iniţiativa formaţiunilor proeuropene de a organiza în toamnă un referendum constituţional privind alegerea şefului statului, în urma căruia preşedintele să fie ales în Parlament. "Parlamentul nu mai are credibilitatea să aleagă un preşedinte, mai ales cu 51% din voturi, cum propune coaliţia oligarhică. Oligarhii şi unioniştii vor să aleagă un preşedinte din tagma lor, legat cu acorduri secrete şi cu jurăminte pe saci cu bani şi pe sânge. Cetăţenii trebuie să aleagă preşedintele, nu clanurile din Parlament", a reacţionat Dodon.

Potrivit Constituţiei, la ora actuală preşedintele R. Moldova este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor. Dacă un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin. În cazul în care nici din a doua încercare şeful statului nu este ales, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

În septembrie 2010, moldovenii au mai fost chemaţi o dată la urne pentru a spune dacă vor sau nu ca şeful statului să fie ales direct de popor. Referendumul a eşuat, însă, deoarece la el au participat doar 30,29% din alegători, în timp ce pragul de validare era de 33,3%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici