Rex Tillerson, subiectul unei ANCHETE a Procuraturii din New York. Oficialul american ar fi folosit adrese de e-mail fictive pentru a primi informaţii despre schimbările climatice

Secretarul american de stat Rex Tillerson, fostul preşedinte şi director executiv al Exxon Mobile Corp (XOM.N), a utilizat o adresă de e-mail fictivă pe când lucra la compania petrolieră pentru a primi şi a trimite informaţii referitoare la schimbările climatice şi alte chestiuni, potrivit Procurorului General al statului New York, Eric Schneiderman, informează Reuters.

542 afișări
Imaginea articolului Rex Tillerson, subiectul unei ANCHETE a Procuraturii din New York. Oficialul american ar fi folosit adrese de e-mail fictive pentru a primi informaţii despre schimbările climatice

Rex Tillerson, subiectul unei anchete a Procuraturii din New York. Oficialul american ar fi utilizat adrese de e-mail fictive pentru a primi informaţii referitoare la schimbările climatice (Imagine: Hepta)

Reprezentanţii Procuraturii din New York au scris luni într-o scrisoare că au găsit dovezi că Tillerson a utilizat o adresă de e-mail fictivă, sub pseudonimul "Wayne Tracker" pentru o perioadă de cel puţin lapte ani, între 2008-2015.

Wayne este numele mijlociu al lui Tillerson

Scrisoarea a fost trimisă unui judecător din statul New York care supraveghează ancheta procurorului Schneiderman asupra faptului dacă Exxon a indus în eroare acţionarii şi publicul asupra schimbărilor climatice.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Exxon, Alan Jeffers, a declarat că "Adresa de e-mail Wayne.Tracker@exxonmobil.com este parte a sistemului de e-mailuri ale companiei şi a fost creat din motive de securitate şi urgenţă în comunicare între anumiţi oficiali de rang înalt din cadrul companiei şi fostul preşedinte pentru o paletă largă de teme legate de domeniul afacerilor”.

Jeffers a mai declarat că Exxon a furnizat 2,5 milioane de pagini de documente ca răspuns la somaţia făcută de Procuratura New York şi că va oferi un răspuns la afirmaţiile formulate în scrisoare, în momentul în care actele vor fi depuse în instanţă.

Un reprezentant al Departamentului de stat a refuzat să ofere detalii suplimentare asupra acestui subiect.

Potrivit Reuters, în scrisoare se arată că Exxon nu a adus la cunoştinţă contul fictiv.

Procuratura doreşte să clarifice de ce nu i-au fost puse la dispoziţie documente transmise prin intermediul adresei folosite în trecut de Tillerson, precum şi prin alte 34 de conturi de e-mail ale unor oficiali şi membri ai consiliului de conducere.

Totodată, în scrisoare se mai afirmă că Exxon a reprodus în jur de 60 de documente care conţin adresa de e-mail  "Wayne Tracker", dar că nu demonstrează dacă a fost utilizată de Tillerson pentru chestiuni relevante în cadrul Exxon.

Procuratura a solicitat instanţei să dispună ca Exxon să explice dacă vreunul din respectivele conturi de e-mail au fost utilizate de Tillerson.

"Directorii Exxon, şi în special Dl.Tillerson, au generat informaţii  multiple care sunt subiectul unei anchete a Procuraturii asupra unor afirmaţii potenţial false sau derutante transmise investitorilor şi publicului", se mai arată în scrisoare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici