Rezerva Federală din SUA majorează dobânzile şi anticipează noi creşteri în 2017

Rezerva Federală din SUA (Fed) a dispus, miercuri, majorarea dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale, semnalând posibilitatea unui ritm mai amplu de creştere în anul 2017, în contextul în care Administraţia Donald Trump promite creştere economică prin diminuarea taxelor şi anularea unor reglementări.

494 afișări
Imaginea articolului Rezerva Federală din SUA majorează dobânzile şi anticipează noi creşteri în 2017

Rezerva Federală din SUA majorează dobânzile şi anticipează noi creşteri în 2017 (Imagine: Shutterstock / Mediafax Foto)

Este vorba de prima majorare a dobânzilor din ultimul an, notează CNBC News.

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA, a decis miercuri creşterea ţintei dobânzii fondurilor federale de la intervalul 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%. În momentul de faţă, rata dobânzii fondurilor federale este de 0,41%.

"Ţinând cont de contextul actual şi viitor de pe piaţa muncii şi de influaţie, Comitetul a decis majorarea intervalului dobânzii", a transmis organismul Fed responsabil de stabilirea politicilor sistemului bancar central.

"Creşterea numărului locurilor de muncă a fost solidă în ultimele luni, astfel că rata şomajului a scăzut", precizează Comitetul Fed, remarcând că măsurile specifice pieţelor necesare pentru compensarea influaţiei s-au intensificat "considerabil".

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise a semnalat că dobânzile ar putea fi majorate în trei rânduri în 2017, în două-trei în 2018 şi în trei rânduri în 2019.

După anunţarea deciziei, Janet Yellen, preşedintele Rezervei Federale, a organizat o conferinţă de presă pentru a explica noile măsuri. "Este vorba de o ajustare foarte modestă", a afirmat Yellen, subliniind că majorarea dobâzilor nu are legătură cu victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial. Yellen a atribuit creşterea dobânzilor contextului ratei scăzute a şomajului (de 4,6%) şi posibilelor modificări ale politicilor bugetare în 2017.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici