REZULTATELE ALEGERILOR DIN MAREA BRITANIE: Conservatorii se îndreaptă către obţinerea unei majorităţi

Premierul britanic în exerciţiu David Cameron a declarat vineri că speră să guverneze pentru întreaga Mare Britanie, în contextul în care conservatorii se apropie de o majoritate fragilă, obţinând, în urma alegerilor de joi, 329 de mandate la Westminster, potrivit unor proiecţii BBC News online.

1527 afișări
Imaginea articolului REZULTATELE ALEGERILOR DIN MAREA BRITANIE: Conservatorii se îndreaptă către obţinerea unei majorităţi

David Cameron (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Cameron a declarat că este "prea devreme să se spună" rezultatul final al alegerilor parlamentare, dar şi-a exprimat speranţa că va forma viitorul Guvern.

În schimb, laburiştii au fost aproape spulberaţi de SNP în Scoţia şi nu au obţinut rezultatele scontate nici în Anglia şi Ţara Galilor.

Liberal-democraţii ar urma să obţină opt mandate, iar Vince Cable, Ed Davey şi Danny Alexander şi-au pierdut mandatele.

Potrivit proiecţiilor BBC, după numărarea a aproape jumătate din voturile exprimate, Partidul Conservator urmează să obţină 329 de mandate, Partidul laburist 233, Partidul Liberal-Democrat 8, SNP 56, Plaid Cymru 3, Ukip 2, iar alte formaţiuni 19 mandate.

Liderul laburist Ed Miliband a declarat că a fost o noapte "dificilă şi dezamăgitoare" pentru laburişti.

Liderul liberal-democrat Nick Clegg şi-a păstrat mandatul de la Sheffield Hallam, dar a apreciat că a fost o "noapte crudă şi nceruţătoare" pentru formaţiunea sa şi că va face un anunţ cu privire la viitorul său politic ulterior.

George Galloway, care a fost raportat la poliţie pentru că a redistribuit un mesaj pe Twitter cu un exit poll înainte de încheierea votului, şi-a pierdut mandatul laburist la Bradford West.

De asemenea, Liderul laburist scoţian Jim Murphy şi ministrul de Externe din umbră Douglas Alexander şi-au pierdut mandatele în favoarea candidaţilor SNP.

Ukip înregistrează rezultate bune în nordul Angliei, iar Douglas Carswell şi-a păstrat mandatul de la Clacton, Mark Reckless şi l-a pierdut, iar Nigel Farage ar putea să nu fie ales.

Fostul lider liberal-democrat Charles Kennedy şi-a pierdut mandatul în favoarea SNP, la Ross, Skye and Lochaber. De asemenea, secretarul de stat conservator Esther McVey şi-a pierdut mandatul de la Wirral West în favoarea laburiştilor.

Partidul Verde ar urma să obţină un mandat, în contextul în care Caroline Lucas îşii păstrează mandatul de la Brighton Pavilion obţinut în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici