Rezultatele oficiale parţiale confirmă victoria GERB la alegerile legislative din Bulgaria

Partidul de centru-dreapta GERB, al primarului Sofiei, Boiko Borisov, a obţinut 39,7 la sută din voturi la alegerile legislative de duminică din Bulgaria, conform rezultatelor oficiale parţiale, după numărarea a 99,88 la sută din buletinele de vot.

24 afișări
Imaginea articolului Rezultatele oficiale parţiale confirmă victoria GERB la alegerile legislative din Bulgaria

Boiko Borisov, liderul GERB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anterior, după numărarea a 76,67 la sută din buletinele de vot, GERB era creditat cu 40,75 la sută din voturi.

Borisov, care a creat în 2006 acest partid, a declarat duminică seara că va forma rapid un Guvern, dar nu a menţionat care îi vor fi partenerii.

Partidul Socialist al premierului în exerciţiu, Serghei Stanişev, a suferit o înfrângere dură, obţinând doar 17,72 de procente, după ce câştigase alegerile din 2005 cu 33,98 la sută din sufragii. Partenerul său din Guvern, MDL (minoritatea turcă), a obţinut 14,47 la sută, îmbunătăţindu-şi uşor rezultatul din 2005 (14,07 la sută).

Alte trei formaţiuni intră în Parlament, respectiv naţionaliştii de la Ataka, cu 9,37 de procente (8,93 la sută în 2005), Coaliţia Albastră, partenerul GERB în cadrul Partidului Popular European, cu 6,73 la sută (15,53 la sută în 2005), şi noul partid populist Ordine, Legalitate şi Justiţie (RZS), cu 4,13 la sută. Acestea s-au declarat dispuse să susţină un Guvern format de GERB.

Partidul fostului rege Simeon al II-lea, care a guvernat în perioada 2001-2005 şi se clasase pe locul al doilea cu 21,83 la sută în 2005, nu a trecut pragul de 4 procente pentru a intra în Parlament.

Rezultatele oficiale definitive şi repartizarea celor 240 de mandate vor fi anunţate zilele următoare. Parlamentul va fi convocat la 14 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici