RFI a publicat o fotografie prezentată ca fiind cea a cadavrului liderului islamist Mokhtar Belmokhtar

Radio France Internationale (RFI) a publicat luni seara pe site-ul său de Internet o fotografie prezentată ca fiind cea a cadavrului liderului islamist Mokhtar Belmokhtar.

280 afișări
Imaginea articolului RFI a publicat o fotografie prezentată ca fiind cea a cadavrului liderului islamist Mokhtar Belmokhtar

RFI a publicat o fotografie prezentată ca fiind cea a cadavrului liderului islamist Mokhtar Belmokhtar

Imaginea reia fotografia prezentată pe un telefon mobil, de militarii din Ciad care s-au întors de pe front, trimisului special al RFI la Tessalit în nord-estul Mali, Madjiasra Nako.

Militarii i-au spus că acest cadavru a fost fotografiat sub supravegherea lor şi că acesta este într-adevăr cel al lui Belmokhtar supranumit "Chiorul", care ar fi fost ucis sâmbătă în valea Ametetai.

Potrivit RFI, această fotografie a determinat autorităţile din Ciad să anunţe moartea în luptă a liderului islamist, care a organizat luarea de ostatici masivă şi sângeroasă din ianuarie la o instalaţie de exploatare a gazelor din sudul Algeriei, In Amenas.

În imagine, bărbatul prezentat ca fiind cel supranumit "Chiorul" este în uniformă. Figura sa este plină de sânge.

Luni, preşedintele Ciadului Idriss Deby a repetat că trupele sale l-au ucis pe Mokhtar Belmokhtar şi că trupul lui neînsufleţit, precum şi cel al lui Abu Zeid nu au fost expuse din respect faţă de principiile islamului.

Decesul lui Abu Zeid, unul dintre liderii din Mali ai Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), părea să se confirme, luni, în timp ce cel al lui Belmokhtar rămânea încă incert.

Sub acoperirea anonimatului, un susţinător al jihadului din AQMI a declarat luni că Abu Zeid a murit, dar a dezminţit decesul lui Mokhtar Belmokhtar, potrivit agenţiei mauritane de ştiri Sahara Medias (privată).

Abu Zeid a fost ucis "într-un bombardament aerian francez în munţii" Ifoghas (nord-estul Mali) "şi nu de ciadieni", care erau "la peste 80 de kilometri" depărtare în timpul bombardamentului, a afirmat sursa citată de Sahara Medias.

El a asigurat în schimb că Mokhtar Belmokhtar "este bine, sănătos" din simplul motiv că se află în regiunea Gao (nordul Mali, dar mai la sud de masivul Ifoghas), unde luptă împotriva inamicului".

Potrivit lui, Belmokhtar va publica o "declaraţie într-un viitor apropiat pentru a dezminte declaraţiile mincinoase ale preşedintelui Ciadului renegat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici