Risc de inundaţii pe râurile Nistru şi Prut

Nivelul apelor râului Nistru a crescut luni şi va creşte în continuare, atât din cauza precipitaţiilor, cât şi a volumului mare de apă eliberat controlat de la Barajul Dubăsari, în timp ce mai multe sate de pe malul moldovenesc al Prutului riscă să fie inundate, relatează PRO TV Chişinău.

96 afișări
Imaginea articolului Risc de inundaţii pe râurile Nistru şi Prut

Risc de inundaţii pe râurile Nistru şi Prut (Imagine: Remus Badea/Arhiva Mediafax Foto)

Directorul Agenţiei Apele Moldovei susţine că volumul de deversări trebuie să fie mai mare, deoarece se aşteaptă o viitură puternică dinspre barajul de la Novodnestrovsc, ca urmare a precipitaţiilor abundente din Ucraina, conform Pro Tv Chişinău.

În cazul în care transnistrenii vor accepta să mărească volumul debitului, atunci plaja de la Vadul lui Vodă va fi total inundată. Autorităţile dau asigurari că împrejurimile vor fi afectate doar în cazul în care viitura nu va fi controlată.

Potrivit autorităţilor, la barajul Dubăsari deja s-a acumulat un volum sporit de apă. Specialiştii au avertizat că există riscul ca râul Nistru să iasă din matcă.

Din cauza deversărilor din lacul de acumulare Costeşti-Stânca, nivelul râului Prut continuă să crească şi există riscul de inundaţii în două sate din raionul Cahul.

Premierul Vlad Filat a cerut să fie informat din trei în trei ore despre riscul inundaţiilor. Totodată, miercuri, Guvernul urmează să decidă cum va ajuta persoanele care au avut de suferit în urma inundaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici