Riscul unor atacuri la scară mai redusă comise de Al-Qaida şi aliaţii săi, în creştere în SUA

Riscul ca reţeua al-Qaida şi aliaţii săi să încerce să comită atentate teroriste la scară mai redusă şi mai puţin sofisticate s-a intensificat în SUA, afirmă înalţi oficiali americani, remarcând că este extrem de dificilă detectarea prealabilă a ameninţărilor, scrie Washington Post în ediţia online.

22 afișări
Imaginea articolului Riscul unor atacuri la scară mai redusă comise de Al-Qaida şi aliaţii săi, în creştere în SUA

Riscul unor atacuri la scară mai redusă comise de Al-Qaida şi aliaţii săi, în creştere în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spre deosebire de atacurile la scară mare, coordonate, catastrofale, executarea unor atacuri la scară mai redusă necesită o planificare mai redusă şi mai puţini paşi de pregătire", a declarat secretarul pentru Securitatea Internă, Janet Napolitano, în cursul unei audieri în faţa Comisiei de securitate internă şi afaceri guvernamentale din Senat. "În consecinţă, există mai puţine ocazii de a detecta un astfel de atac, înainte ca el să aibă loc", a adăugat ea.

Experţii în domeniul terorismului s-au arătat surprinşi de aparenta lipsă de interes a reţelei al-Qaida, după atentatele de la 11 septembrie 2001, faţă de comiterea unor atacuri cu maşini-capcană sau dispozitive explozive improvizate în Statele Unite, în condiţiile în care gruparea pare interensată doar de organizarea unui alt atentat dramatic cu număr masiv de victime.

Riscul unui atac împotriva unei singure ţinte sau un atac comis de un lunetist s-a intensificat însă, susţin oficialii americani, care subliniază şi rolul tot mai important al grupărilor afiliate al-Qaida în zone tribale din Pakistan, Yemen şi Somalia şi apariţia unor americani radicalizaţi, inspiraţi de ideologia jihadului.

"Impactul tentativelor din ultimul an sugerează că al-Qaida şi afiliaţii şi aliaţii săi vor încerca să comită atacuri de proporţii mai mici pe teritoriul naţional, dar cu o frecvenţă mai mare", a apreciat Michael Leiter, director al Centrului antiterorist naţional. El a dat exemplul comploturilor ce au vizat metroul din New York, încercarea de a provoca prăbuşirea unui avion comercial cu destinaţia Detroit şi atentatul eşuat cu maşină-capcană din Times Square.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici