Rohani avertizează "ţările care susţin teroriştii cu petrodolarii lor" că vor fi vizate de aceştia

Preşedintele iranian Hassan Rohani a adresat duminică un avertisment "ţărilor care susţin teroriştii cu petrodolarii lor", referindu-se la Arabia Saudită şi Qatar, care-i finanţează.

11999 afișări
Imaginea articolului Rohani avertizează "ţările care susţin teroriştii cu petrodolarii lor" că vor fi vizate de aceştia

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sfătuim ţările care-i ajută pe terorişti cu petrodolarii lor să înceteze să facă acest lucru. Trebuie să ştie că mâine le va veni rândul" să se confrunte cu aceste grupări, a declarat Rohani, citat pe site-ul televiziunii de stat.

Oficiali şi presa iraniană au afirmat în ultimele zile că gruparea SIIL, care a preluat controlul asupra mai multor oraşe şi regiuni din Irak, într-o ofensivă-fulger declanşată săptămâna trecută, este susţinută din punct de vedere financiar şi militar de către Arabia Saudită şi Qatar.

Guvernul saudit îl învinovăţeşte pe premierul şiit Nuri al-Maliki că a condus Irakul pe marginea prăpastiei, prin politica sa de excludere a sunniţilor.

Iranul, o ţară cu populaţie majoritar şiită, susţine Guvernul al-Maliki împotriva insurgenţilor sunniţi din cadrul SIIL. Gruparea deţine controlul şi asupra unei părţi din Siria, iar regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este, de asemenea, un aliat al Teheranului.

Rohani i-a denunţat pe "sălbaticii însetaţi de sânge musulman, (care) taie capul copiilor şi violează femei musulmane", afirmând că aceste fapte nu fac decât să le ofere "satisfacţie sioniştilor (...), pentru că nimeni nu se mai gândeşte astăzi la Palestina".

Preşedintele a îndemnat totodată la unitate între "şiiţi şi sunniţi, care sunt fraţi".

"De ani de zile şi de secole, şiiţii şi suniţii trăiesc împreună în Iran, în Irak, în Levant, în Liban, în ţările din Golful Persic şi în Magreb", într-o "coexistenţă paşnică", a subliniat el.

De la începutul ofensivei SIIL, Iranul a îndemnat la unitate naţională în Irak împotriva jihadiştilor.

"Şiiţii, sunniţii şi kurzii sunt prietenii noştri, am avut întotdeauna relaţii amicale cu liderii lor şi am insistat întotdeauna pentru ca toate etniile şi grupurile să participe activ şi constructiv în cadrul puterii din Irak", a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici