România, acuzată de ONU că ascunde acte ilegale în spatele secretului de stat

Un raport ONU acuză România, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia şi Macedonia, că a ascuns "acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare", folosind "prevederile secretului de stat".

18 afișări
Imaginea articolului România, acuzată de ONU că ascunde acte ilegale în spatele secretului de stat

România, acuzată de ONU că ascunde acte ilegale în spatele secretului de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul este foarte critic faţă de cooperarea Marii Britanii în transferul de deţinuţi în locuri unde ar fi putut fi torturaţi, ca parte a programului Statelor Unite de extrădări extraordinare, scrie The Guardian, în ediţia electronică. În documentul redactat pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de către Martin Scheinen, raportorul special al organizaţiei pentru "promovarea şi protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în timpul luptei împotriva terorismului", ofiţerii britanici de informaţii sunt acuzaţi că ar fi intervievat deţinuţi puşi sub izolare în Pakistan, în "aşa-numite adăposturi unde erau torturaţi".

Conform ediţiei online a cotidianului The Independent, raportul acuză România, Marea Britanie, Germania, Italia şi Polonia că folosesc legile menite să protejeze securitatea naţională pentru a "ascuns acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare, sau pentru a se proteja de critici, (situaţii) stânjenitoare şi - cel mai important - de responsabilitate".

Textul afirmă că informaţiile care nu sunt adevărate sau nu sunt înregistrate corespunzător pot duce la identificarea unor oameni nevinovaţi drept ameninţări teroriste, referindu-se la Bisher al-Rawi, un rezident britanic capturat în Gambia după ce Serviciile de Securitate britanice MI5 au informat CIA despre acesta, precizează The Guardian. Raportul ONU intervine la câteva zile după dezvăluiri legate de cooperarea serviciilor MI5 în interogatoriul secret şi torturarea rezidentului britanic Binyam Mohamed, recent eliberat de la închisoarea de la Guantanamo.

Potrivit raportului, Marea Britanie, precum şi alte ţări, au trimis interogatori la baza de la Guantanamo, un alt exemplu a ceea ce "poate fi înţeles în mod natural ca o aprobare implicită" a torturii şi relelor tratamente. Statele Unite, susţine textul, au putut să-şi creeze sistemul de transfer al suspecţilor de terorism în închisori străine numai cu sprijinul aliaţilor săi.

Raportul identifică ţări ca Marea Britanie, Bosnia-Herţegovina, Canada, Croaţia, Georgia, Indonezia, Kenya, Macedonia şi Pakistan drept state care au asigurat "informaţii sau au condus capturarea iniţială a unui individ înainte de a fi transferat (de cele mai multe ori fără a recunoaşte acest lucru) în centre de detenţie din Afganistan, Egipt, Etiopia, Iordania, Pakistan, Maroc, Arabia Saudită, Yemen, Siria, Thailanda, Uzbekistan sau în unele dintre centrele de detenţie secrete ale CIA".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici