România este prima ţară care sare în ajutorul Greciei în lupta împotriva incendiilor de pădure

  • Primii dintre cei peste 200 de pompieri din şase ţări europene care îşi vor ajuta colegii greci în lupta împotriva incendiilor au sosit la Atena.
  • Cei 28 de pompieri români au fost întâmpinaţi sâmbătă de ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Christos Stylianides, şi de conducerea serviciului de pompieri din Grecia.
  • "România este bucuroasă să se alăture programului de prepoziţionare cu o forţă specializată de stingere a incendiilor", a declarat şeful echipei române, colonelul Alexandru-Adrian Csilik.
2619 afișări
Imaginea articolului România este prima ţară care sare în ajutorul Greciei în lupta împotriva incendiilor de pădure

Sursa: Mediafax Foto

Românii, împreună cu alte ţări, inclusiv Rusia şi Turcia, au ajutat Grecia să lupte împotriva incendiilor de vegetaţie de amploare în august 2021, care au izbucnit în toată ţara şi au devastat partea de nord a Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, precum şi sudul peninsulei Peloponez, conform AP.

În acest an, UE a înfiinţat un "proiect pilot de prepoziţionare" menit să conducă la un program permanent de cooperare la nivel european.

"Intensificăm pregătirea pentru sezonul incendiilor de pădure în Europa. Începând de astăzi, +200 de pompieri din întreaga Europă vor fi poziţionaţi strategic în Grecia pentru a se alătura rapid forţelor naţionale înainte ca incendiile să scape de sub control", a scris vineri pe Twitter Janez Lenarcic, succesorul lui Stylianides în funcţia de comisar european pentru gestionarea crizelor.

Pompierii români, care au adus cu ei cinci maşini de pompieri, vor acţiona în regiunea Attica, care include capitala Atena, până la 31 iulie.

Cei care au sosit vineri vor fi înlocuiţi de un număr egal de pompieri români la 15 iulie. Locul lor va fi luat în august de un contingent francez de 25 de persoane.

O echipă de 16 pompieri bulgari, cu patru maşini de pompieri, a sosit de asemenea vineri în oraşul Larissa, în centrul Greciei, şi a fost întâmpinată de autorităţile locale şi de ofiţerii Serviciului de pompieri. Bulgarii vor rămâne în zonă pe tot parcursul lunii iulie.

La 15 iulie, 16 pompieri germani vor începe să opereze în Peloponez; aceştia vor fi înlocuiţi la începutul lunii august de 14 pompieri norvegieni şi 24 de pompieri finlandezi, care vor fi înlocuiţi o dată, la jumătatea lunii august, de un număr egal de compatrioţi ai lor.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, ajutate de vremea caldă şi uscată şi de vânturile puternice frecvente. Schimbările climatice înseamnă, de asemenea, că sezoanele de incendii de vegetaţie devin şi ele mai lungi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici