România se opune condamnării Israelului pentru bombardarea clădirilor ONU

Uniunea Europeană este împărţită cu privire la condamnarea Israelului pentru bombardarea şcolilor şi altor instituţii ale ONU în timpul ofensivei din Fâşia Gaza, mai multe state, printre care şi România opunându-se acestui demers, relatează publicaţia electronică EUObserver.

21 afișări
Imaginea articolului România se opune condamnării Israelului pentru bombardarea clădirilor ONU

România se opune condamnării Israelului pentru bombardarea clădirilor ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Germania, Italia, Olanda şi România se opun atât condamnării Israelului pentru bombardarea şcolilor şi altor instituţii ale ONU, cât şi deschiderii unei anchete internaţionale în cazul acuzaţiilor de crime de război împotriva Israelului şi a Hamas, potrivit unor surse din cadrul diplomaţiei UE.

De cealaltă parte, coaliţia formată din Belgia, Cipru, Grecia, Irlanda şi Suedia, cere miniştrilor de Externe ai UE, care se vor reuni săptămâna viitoare, să solicite o anchetă internaţională în acest caz.

Alte state printre care şi Marea Britanie, deşi condamnă acţiunea Israelului, are reţineri de teamă ca aceasta să nu constituie un precedent pentru propriile operaţiuni militare în alte teritorii. În schimb, Franţa sprijină tragerea la răspundere a Israelului, dar o face mai de grabă din culise.

"Diferenţa între militarii israelieni şi teroriştii Hamas este că noi acţionăm împotriva terorii, încercând să evităm orice fel de victime civile, în timp ce teroriştii caută, vizează şi atacă civili conform ideologiei lor", a explicat ministrul israelian de Externe Tzipi Livni omologilor săi europeni.

"Aş vrea să fim judecaţi de comunitatea internaţională potrivit aceloraşi legi după care funcţionează aceasta. În fiecare sistem legislativ există o mare diferenţă între un criminal şi cineva care ucide din greşeală", a adăugat ea.

După ce a vizitat centrul UNRWA din Fâşia Gaza, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a cerut judecarea celor vinovaţi, dar acest lucru este puţin probabil, întrucât orice demers în acest sens ar fi blocat de Statele Unite prin veto.

Citeşte şi:

Israelul se aşteaptă la procese pentru crime de război

Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

Hamas anunţă un armistiţiu în Gaza

Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 1.300 de morţi

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici