România, solicitată să participe la o forţă UE de stabilizare în zona Darfur

Franţa a cerut mai multor ţări europene, printre care şi România, să participe la o forţă multinaţională, sub egida UE, care va avea ca misiune stabilizarea zonelor din estul Ciadului şi nord-estul Republicii Centrafricane, afectate de conflictul din Darfur, relatează Le Monde în pagina elecronică.

2 afișări
Imaginea articolului România, solicitată să participe la o forţă UE de stabilizare în zona Darfur

România, solicitată să participe la o forţă UE de stabilizare în zona Darfur

Franţa doreşte adoptarea, marţi, în Consiliul de Securitate ONU, a unei rezoluţii care să prevadă înfiinţarea "pe o perioadă de un an" a unei "prezenţe multidimensionale" în Ciad şi Republica Centrafricană, compusă din circa 4.000 de militari şi destinată să favorizeze reîntoarcerea refugiaţilor şi persoanelor strămutate, să "contribuie la protejarea populaţiilor civile în pericol", şi să faciliteze acordarea de ajutoare umanitare şi desfăşurarea eforturilor de reconstrucţie şi dezvoltare din aceste zone afectate de conflictul din Darfur.

Potrivit ONU, circa 200.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Darfur, începând din 2003, când a izbucnit conflictul sângeros dintre rebelii locali şi forţele militare ale Guvernului sudanez. În acest context, efectivele europene din Ciad şi Republica Centrafricană ar urma să ofere sprijin celor circa 26.000 de militari din cadrul forţelor ONU-UA (Uniunea Africană), prevăzute să fie desfăşurate în Darfur, în 2008.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de diplomaţii francezi în virtutea Capitolului VII al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţa armată, stipulează două dimensiuni ale operaţiunii: una poliţienească, sub egida ONU (300 de poliţişti ONU care vor oferi sprijin celor aproximativ 850 de poliţişti din Ciad, desfăşuraţi în taberele de refugiaţi), şi o a doua militară, sub egida UE.

Reprezentaţii Franţei au avut dificultăţi în a convinge ţările europene să contribuie la o asemenea desfăşurare de trupe, deoarece mai multe capitale şi-au exprimat îndoielile cu privire la modalităţile de realizare a operaţiunii considerată un evident sprijin militar acordat regimurilor din fostele colonii franceze din Africa, în lupta lor împotriva rebelilor locali.

Printre celelalte ţări care au fost solicitate, alături de România, să participe la forţa europeană din Ciad şi Republica Centrafricană, se numără Suedia, Polonia, Belgia, Spania, Austria şi Grecia. Ofiţerii francezi au subliniat că aceasta ar fi o bună ocazie de a demonstra capacitatea Uniuni Europene de a promova o politică de securitate şi apărare comună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici