România, un stat european cu atitudine proamericană, notează presa străină

Presa străină notează că România, care acceptă să găzduiască interceptoare antibalistice în cadrul proiectului scutului american antirachetă, este un stat membru UE cu o atitudine proamericană.

24 afișări
Imaginea articolului România, un stat european cu atitudine proamericană, notează presa străină

România, un stat european cu atitudine proamericană, notează presa străină (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a anunţat că a aprobat planul Statelor Unite de instalare a unor interceptoare antibalistice pe teritoriul său. (...) Problema este cum va răspunde Kremlinul la anunţul instalării unor elemente antirachetă în România, un stat proamerican care şi-a manifestat interesul contracarării prezenţei ruse în R.Moldova", comentează agenţia de analize Stratfor.

"România va găzdui interceptoare antibalistice în cadrul noului proiect al scutului american antirachetă", notează agenţia France-Presse, precizând că participarea Bucureştiului la acest sistem fusese evocată pentru prima dată în cursul vizitei în România a vicepreşedintelui american Joseph Biden, în octombrie 2009.

Proiectul scutului antirachetă a stârnit în trecut nemulţumirea Rusiei, care consideră că este vorba de o ameninţare la adresa arsenalului său nuclear şi o ingerinţă a Statelor Unite în sfera sa de influenţă, comentează Reuters. "Anunţul (preşedintelui Traian Băsescu - n.red.) este neaşteptat şi intervine după ce şi-au exprimat preocuparea ţări precum Polonia şi Cehia, dezamăgite de decizia lui Barack Obama de abandonare a planului lui George W. Bush, care nu acoperea zona Balcanilor", subliniază Reuters.

"Spre deosebire de alte state UE, susţinerea pentru politica militară a Statelor Unite este foarte ridicată în România, care găzduieşte o mică bază americană şi structuri de antrenament, parte a strategiei Pentagonului de mutare a centrelor mari din vestul Europei, accentul fiind pus pe înfiinţarea unor baze mai mici în apropierea regiunilor tensionate din Orientul Mijlociu", subliniază Reuters.

Potrivit Associated Press, "nu este clar dacă anunţul reflectă o decizie a administraţiei Obama privind stabilirea poziţiilor interceptoarelor antirachetă pentru sistemul european".

"România a acceptat să găzduiască interceptoare antirachetă ca parte a noului sistem defensiv american. (...) Preşedintele Barack Obama abandonase versiunea iniţială a proiectului, care implica Polonia şi Cehia. Proiectul iniţial condusese la înrăutăţirea relaţiilor între Statele Unite şi Rusia", notează BBC News online.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici