Românii din Marea Britanie, faţă în faţă cu incertitudinile aduse de Brexit: A fost şi este o necunoscută generală / Nimeni nu e ameninţat cu plecarea forţată

Părerile românilor din Marea Britanie despre Brexit sunt împărţite, majoritatea opinând că ieşirea din Uniunea Europeană a fost şi este o necunoscută generală, însă cei mai mulţi au precizat pentru MEDIAFAX, nu au nicio intenţie să se întoarcă în România.

2884 afișări

Vă prezentăm părerile unor români stabiliţi în Marea Britanie:

Cristian Stancu, român din Ţara Galilor:

„Intenţiile noastre sunt să rămânem aici, nu vrem să ne întoarcem în România, ăsta a fost gândul cu care am plecat. Vrem să trăim aici, ne-am acomodat foarte bine la viaţa de aici. După 31 ianuarie nu se va schimba nimic până pe 31 decembrie. Totul rămâne la fel, dreptul de muncă e acelaşi. Condiţiile de călătorie sunt la fel, cu actul de identitate din ţara ta. În Marea Britanie sistemul te ajută să faci totul simplu – să nu pierzi timpul, nu trebuie să te învoieşti de la muncă pentru o problemă personală, utilităţi, alocaţie copil etc. Totul se face fie online ..fie, în cel mai rău caz, prin poştă”.

Andreea Groenendijk-Deveau, jurnalistă din Londra:

”Lumea este destul de plictisită. Oamenii cu care vorbesc eu îmi spun că, dacă mai aud o data cuvântul Brexit, o să înnebunească pur şi simplu. Chiar şi cei care au votat să rămânem vor să se termine povestea. Nu s-a mai întâmplat nimic în ţara asta de patru ani, se vb doar de Brexit – nu se fac investiţii, nu se mişcă nimic. Lumea rămâne unde se află. A devenit clar că nu se întâmpla nimic cu cei care sunt deja stabiliţi aici. Sunt din când în când întrebări de tipul – ce tb să facem? Ne tb ceva documente speciale? Vom mai avea voie să lucrăm aici? Imediat li se răspunde de alţi români – nu ai de ce să îţi faci griji, fă/ţi treaba, se va lucra ca şi până acum. E greu să ne dăm seama la nivel de detaliu ce se va întâmpla cu românii care locuiesc în MB.Probabil vor mai trece doi – trei ani până ce lucrurile astea se vor clarifica. Nu ne este nici nouă clar dacă va fi nevoie de un buletin care spune că ai dreptul de reşedinţă, ceea ce s-a tot discutat în presă. Nimeni nu e ameninţat cu plecare forţată, deportare sau pierderea jobului – nimic de genul acesta.

Maia Bondici, jurnalistă din Londra:

„Când vine vorba de imigranţi, de români în special, e clar că urmează o perioadă şi mai mare de incertitudine. Ce urmează e, de fapt, Brexitul. Ce spun eu tot timpul e că noi am plecat de acasă şi că oricând ne putem întoarce şi vom fi primiţi cubraţele deschise – de familie, de prieteni. La fel de bine noi putem să ne luăm lucrurile şi să ne reîncepem viaţa în oricare colt al lumii. Ce e diferit e că suferinţa acelor britanici care au votat să rămână în Europa e una de nedescris. E ca o rupere de ţară, o lipsă de apartenenţă, pentru că mulţi dintre ei se considerau europeni înainte de a fi britanici”.

Alexander Kent, român din Colchester:

„Cum ne simţim noi, adică eu şi familia mea, în faţa Brexitului? Pfff.. Este foarte complicat! Brexitul a fost şi este o necunoscută generală. E un fel de refreshment al work force-ului. Adică se împrospătează piaţa forţei de muncă. Toţi prietenii mei pe care îi cunosc mi-au spus să nu mă întorc în România încă. Referitor la Brexit şi la oamenii care trăiesc aici, sunt o grămadă de oameni care trăiesc aici şi sunt. Double-faced. Am mulţi prieteni englezi, ei îţi spun doar ce vrei tu să auzi. Am aplicat pentru settled status. A fost foarte simplu, la un moment dat, după multe presiuni din partea UE. Aplicai online, în 5-6 minute. Iniţial era ceva gen 96 de pagini, o tâmpenie. Şi cu bani. Acum s-a făcut gratis, fără bani. Amândoi avem settled status. Sper la ce e mai bun după Brexit. Dacă stai aici de 10 ani şi contribui la taxele lor, la guvernul lor şi la toate lucrurile, până la urmă te simţi ca o familie. Să îţi părăseşti familia pentru că a dat puţin de greu e penibil”.

Marea Britanie a ieşit în mod oficial vineri, ora 23:00, ora Londrei (sâmbătă, ora 01:00, ora României, n.red.) din Uniunea Europeană, la trei ani şi jumătate de când cetăţenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca ţara lor să iasă din Blocul comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici