Românii mai au de aşteptat până vor putea munci legal în Olanda

Camera inferioară a Parlamentului de la Haga a decis, marţi, prelungirea şi după 2009 a restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda, potrivit postului public de televiziune olandez NOS.

145 afișări
Imaginea articolului Românii mai au de aşteptat până vor putea munci legal în Olanda

Românii mai au de aşteptat până vor putea muncii legal în Olanda (Imagine: Mediafax Foto)

Deputaţii din partidele care formează coaliţia de guvernământ, CDA (creştin-democraţi) şi PvdA (Partidul Muncii – social-democrat) au votat şi ei în favoarea acestei decizii adoptate cu o largă majoritate, în pofida faptului că piaţa muncii olandeză se confruntă cu o lipsă acută de personal în anumite domenii de activitate.

Ministrul Muncii şi Afacerilor Sociale, Piet Hein Donner (CDA), îşi exprimase anterior dorinţa ca piaţa muncii să fie deschisă românilor şi bulgarilor începând de la 1 ianuarie 2009, însă Camera Deputaţilor a considerat că trebuie mai întâi soluţionată problema muncitorilor polonezi care au emigrat în Olanda după aderarea ţării lor la UE, în 2004.

Potrivit VVD (Partidul Popular al Libertăţii şi Democraţiei – liberal), numărul polonezilor sosiţi în Olanda a depăşit cu mult cifrele preconizate: în loc de 15.000 cât fusese estimat, 120.000 de polonezi au sosit după 2004, ceea ce a dus la presiuni asupra Guvernului de la Haga.

Potrivit deciziei de marţi a deputaţilor olandezi, românii şi bulgarii vor trebui să mai aştepte cel puţin trei ani până când vor căpăta acces liber pe piaţa muncii olandeză.

Până atunci, ei au nevoie de un permis de muncă special, eliberat de autorităţi, pentru a putea desfăşura o activitate lucrativă în această ţară. Pentru eliberarea respectivului permis de muncă, angajatorul trebuie să facă dovada că nu a găsit personal calificat necesar pe piaţa muncii olandeză.

Intenţia ministrului Donner a fost criticată de propriul său partid, CDA, care a considerat că acesta se pripeşte dorind deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari în 2009.

La rândul său, formaţiunea PvdA a subliniat că nu există suficiente spaţii locative pentru numărul mare de muncitori români şi bulgari aşteptaţi în Olanda după deschiderea pieţei muncii, de aceea trebuie soluţionată mai întâi problema locuinţelor.

Cât despre Partidul Socialist (SP), acesta a afirmat că ministrul Afacerilor Sociale a fost prea laconic în prezentarea situaţiei existente pe piaţa muncii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici