Romii se mută în Geneva în fiecare an

O sută de ţigani români părăsesc în fiecare an oraşul Aiud pentru a se stabili în Geneva, timp de câteva luni, relatează, miercuri, publicaţia Tribune de Geneve.

3 afișări
Imaginea articolului Romii se mută în Geneva în fiecare an

Romii se mută în Geneva în fiecare an

Romii şi-au instalat corturile pe malul râului Arve, în ciuda frigului, a ploilor şi a invaziei de şobolani. Dacă râul se umflă, riscă să inunde tabăra, aşa cum s-a mai întâmplat în urmă cu o lună, când oamenii din cartier le-au adus romilor saltele, pături şi cafea, după cum relatează Ion, în vârstă de 32 de ani.

"Aceste familii vin din oraşul Aiud, din centrul României. Din anul 2004, ei vin în ţara noastră fără viză. Paşaporturile lor europene le oferă posibilitatea unui sejur de trei luni. Îşi cumpără bilete la un microbuz care traversează Europa şi care racolează pasageri din oraş în oraş", a explicat fotograful Eric Roset, care a stabilit unele legături cu comunitatea romă.

Romii pot cerşi în Geneva fără ca poliţiştii să le confişte banii, însă interpelări au loc indiferent de caz.

Românii, membri UE din anul 2007, nu au încă acces pe piaţa de muncă elveţiană, iar cei care lucrează la negru sunt puţini, pentru că majoritatea nu vorbesc limba franceză.

Buncărul este adăpostul de iarnă pus la dispoziţie romilor de către Serviciul Social al Oraşului Geneva (SSVG). În această iarnă, ţiganii români se vor întoarce în Geneva, "cu puţin înainte de Crăciun", după cum estimează Isabelle Widmer, responsabila sectorului de excluderi din cadrul SSVG.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici