Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina

Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina care, confruntată cu o primă penurie, a fost nevoită deja să recurgă la întreruperi masive ale alimentării cu electricitate, a anunţat sâmbătă Ministerul ucrainean al Energiei.

685 afișări
Imaginea articolului Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina

Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vagoane care conţin aproximativ 50.000 de tone de cărbune sunt deja în drum spre centralele termice. Este vorba de cărbunele care a fost blocat la frontiera rusă", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Importurile de cărbune rusesc în Ucraina erau suspendate de două săptămâni, căile ferate ruse evocând probleme de transport, însă fără a preciza motivele, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Anumiţi experţi ucraineni au văzut în acest fapt un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntată în Est cu o rebeliune prorusă pe care Kievul acuză Moscova că o susţine militar.

Producţia de electricitate din Ucraina depinde de aproape 40% de cărbune, de care această ţară este lipsit după pierderea bazinului de huilă din Est şi a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebelilor proruşi.

Pentru a compensa aceste pierderi, Kievul a anunţat vineri că negociază cu Rusia achiziţia de electricitate, cu risul de a creşte şi mai mult dependenţa sa energetică de marele stat vecin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici