Rusia acuză Ucraina că utilizează bombe incendiare în operaţiunea armată din estul ţării

Un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe a acuzat joi forţele ucrainene că recurg la armament "interzis" în estul ţării, după ce presa de stat rusă a scris că au fost folosite bombe incendiare.

389 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză Ucraina că utilizează bombe incendiare în operaţiunea armată din estul ţării

Rusia acuză Ucraina că utilizează bombe incendiare în operaţiunea armată din estul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Garda Naţională ucraineană a dezminţit imediat aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat "absurde" într-un comunicat.

"Forţele ucrainene şi neonaziste utilizează arme interzise împotriva locuitorilor de la Slaviansk, trag asupra civililor care se refugiază, omoară copii", a scris Konstantin Dolgov, delegatul pentru drepturile omului la Ministerul de Externe, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Kievul îşi multiplică crimele umanitare asupra populaţiei civile din sud-estul ţării. Este necesar să aibă loc anchete, iar vinovaţii să fie pedepsiţi", a adăugat el.

Agenţia publică RIA Novosti a scris, citând insurgenţi proruşi din estul Ucrainei, că forţele ucrainene au utilizat bombe incendiare în satul Semenovka, lângă oraşul Slaviansk, un bastion prorus.

Rusia a continuat, în ultimele săptămâni, să acuze forţele ucrainene că recurg la mijloace disproporţionate în operaţiunea armată împotriva insurecţiei, în estul ţării.

Comitetul rus de anchetă a acuzat Ucraina pe 30 mai de încălcarea Convenţiei de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor, anunţând că adună probe şi deschide o anchetă cu privire la "recurgerea la mijloace şi metode de război interzise".

UE a îndemnat Kievul, pe de altă parte, la reţinere în operaţiunile armate, subliniind totodată asupra legitimităţii, în opinia sa, a acestei operaţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici