Rusia acuză Ucraina de falsificarea datelor controlului aerian privind zborul MH17

Ministerul rus de Externe a acuzat miercuri Kievul de falsificarea informaţiilor deţinute de către autorităţile ucrainene în domeniul controlului aerian cu privire la prăbuşirea avionului malaysian, de care cele două tabere se acuză reciproc.

660 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză Ucraina de falsificarea datelor controlului aerian privind zborul MH17

Rusia acuză Ucraina de falsificarea datelor controlului aerian privind zborul MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit ultimelor informaţii, forţele de securitate ucrainene, fără să informeze organizaţiile internaţionale în acest sens, sunt angajate într-un fel de activitate secretă legată de informaţii şi angajaţi ai serviciilor ucrainene de control aerian, (în domeniul) militar sau civil", a declarat Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse.

"Acest lucru încalcă în mod clar principiul unei anchete obiective şi imparţiale" asupra prăbuşirii avionului malaysian de linie, a adăugat el.

În loc să ajute ancheta asupra acestei catastrofe, în care au murit 298 de persoane, Kievul a "formulat zilnic, oră de oră, acuzaţii absurde şi nefondate la adresa Rusiei", a continuat Lukaşevici.

Ministerul rus al Apărării a acuzat luni controlul aerian ucrainean că a schimbat direcţia zborului MH17 de pe coridorul obişnuit, dirijându-l către zona unde a avut loc catastrofa.

Ministerul a afirmat că un avion de vânătoare ucrainean se afla în apropiere înainte de prăbuşire şi că rachete de tip sol-aer aparţinând forţelor loialiste erau poziţionate în zonă, acuzând în mod indirect Kievul că este vinovat de producerea tragediei.

La rândul lor, Statele Unite i-au acuzat pe rebelii proruşi că au dororât "din eroare" Boeingul malaysian, cu ajutorul unor sisteme de rachete furnizate de către Rusia. Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că a livrat acest tip de echipament insurgenţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici