Rusia amplasează lansatoare de rachete balistice în Osetia de Sud

Armata rusă amplasează lansatoare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Osetia de Sud pentru a-şi consolida controlul asupra regiunii separatiste georgiene, au declarat o serie de oficiali americani.

220 afișări
Imaginea articolului Rusia amplasează lansatoare de rachete balistice în Osetia de Sud

Rusia amplasează lansatoare de rachete balistice în Osetia de Sud (Imagine: Mediafax Foto)

Armata rusă a mobilizat, vineri, şapte sisteme balistice de tip SS-21 şi a transferat în regiune vehicule de transport, potrivit unor oficiali americani din serviciile de informaţii, citaţi de cotidianul The New York Times în ediţia electronică. Rachetele lansate de sistemele amplasate la nord de capitala osetă Ţhinvali pot lovi ţinte de pe teritoriul georgian, inclusiv capitala Tbilisi.

Eforturile Rusiei de a-şi consolida poziţiile în regiune au implicaţii politice şi militare importante. Washingtonul a cerut Moscovei să îşi retragă trupele din Georgia iar prezenţa armatei ruse în Osetia de Sud şi Abhazia să fie limitată la forţa de pace deja mobilizată înainte de începerea ostilităţilor din Caucaz. În final, forţa rusă de menţinere a păcii ar trebui înlocuită cu una internaţională, susţin oficialii americani.

Armata rusă a instalat, de asemenea, lansatoare de rachete sol-aer, potrivit surselor citate. În paralel cu amplasarea de sisteme balistice, Rusia a transferat şi trupe în regiune pentru a-şi consolida prezenţa militară. Un batalion din cadrul Diviziei 76 Aeropurtate a fost transferat din Pskov la Beslan, un oraş din Osetia de Nord, în timp ce alte câteva batalioane din cadrul Diviziei 98 Aeropurtate staţionate la Kostroma sunt pregătite pentru relocare, potrivit oficialilor americani, citaţi de The New York Times.

Aceştia au dezvăluit, de asemenea, că şapte bombardiere de tip Bear-H au efectuat în ultimele zile manevre deasupra Mării Negre, ultimul exerciţiu simulând un atac cu rachete de croazieră împotriva Georgiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici