Rusia ar putea confisca bunuri ale firmelor occidentale dacă va fi sancţionată cu privire la Ucraina

Senatorii ruşi lucrează la un proiect de lege care să permită confiscarea bunurilor firmelor europene şi americane, în cazul în care sunt impuse sancţiuni usiei din cauza confruntării în Ucraina, a anunţat miercuri un senator rus.

1954 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea confisca bunuri ale firmelor occidentale dacă va fi sancţionată cu privire la Ucraina

Serghei Glaziev (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Proiectul de lege propune să fie acordate asemenea prerogative preşedintelui şi Guvernului", a declarat şeful Comisiei pentru legislaţie constituţională din cadrul Consiliulu Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului) Andrei Klişas, citat de agenţia RIA Novosti.

El a anunţat că, pentru moment, juriştii "studiază în mod atent problema" constituţionalităţii confiscării unor active şi conturi ale unor firme străine şi persoane fizice.

"Dar, în tot cazul, nu ne îndoim că acest lucru nu corespunde normelor europene. Este suficient să ne amintim exemplul Ciprului, când confiscarea a devenit una dintre condiţiile acordării unui ajutor de către Uniunea Europeană (UE) ţării", a spus el.

Klişas nu a oferit detalii despre acest proiect de lege, dar a apreciat că "orice sancţiune trebuie să fie reciprocă".

Un consilier de la Kremlin, Serghei Glaziev, a declarat marţi că Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de Statele Unite, în cazul în care Washingtonul îi va impune sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina, şi a avertizat că acest lucru va conduce la un "krach" al sistemului financiar american.

El a evocat atât posibilitatea utilizării altor valute decât dolarul, cât şi posibilitatea de a nu rambursa împrumuturi contractate la bănci americane.

O sursă de la Kremlin a anunţat, totuşi, la scurt timp după aceste declaraţii, pentru agenţia publică RIA Novosti, că Glaziev şi-a exprimat opinia personală şi că nu este vorba despre poziţia oficială a Kremlinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici