Rusia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina. Consiliul a început a treia întâlnire din ultimele patru zile. Ambasadorul rus: Viktor Ianukovici a solicitat AJUTORUL MILITAR al Rusiei

O nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina, convocată la iniţiativa Rusiei, se desfăşoară luni seară la New York, anunţă preşedinţia luxemburgheză a organismului. Aceasta este a treia întrunire a Consiliului din ultimele patru zile. Ambasadorul rus la ONU a declarat că Viktor Ianukovici a solicitat ajutor militar din partea Rusiei.

2543 afișări
Imaginea articolului Rusia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina. Consiliul a început a treia întâlnire din ultimele patru zile. Ambasadorul rus: Viktor Ianukovici a solicitat AJUTORUL MILITAR al Rusiei

Rusia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 00:39 - Viktor Ianukovici a solicitat ajutor militar din partea Rusiei, a afirmat ambasadorul rus la ONU

Exprimându-se în faţa Consiliului de Securitate, Vitali Ciurkin a citit "un mesaj" adresat de Ianukovici lui Putin în care fostul preşedinte ucrainean afirmă că "Ucraina este pe marginea războiului civil în urma evenimentelor de la Kiev".

"Vieţile sunt ameninţate (...), oamenii sunt persecutaţi", adaugă mesajul citat de ambasador.

Fostul preşedinte ucrainean "a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei", a subliniat ambasadorul rus la ONU.

Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv "apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri", a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.

Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei, chiar dacă autoritatea sa este "nesemnificativă", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev.

Rusia a acceptat să îi asigure protecţia lui Ianukovici pe teritoriul rus, reapărut vineri pentru prima dată de la destuirea sa pentru a susţine o conferinţă de presă în oraşul rusesc Rostov-pe-Don (sud).

"Învingătorii (de la Kiev) vor să calce în picioare drepturile fundamentale" ale minorităţilor proruse şi "ne ameninţă compatrioţii şi flota la Marea Neagră", a insistat Ciurkin. "Acţiunile Rusiei sunt legitime", a conchis el.

Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, şi omologii săi britanic, Mark Lyall Grant, şi francez, Gérard Araud, au respins, unul după altul, argumentele Rusiei.

Iniţiativa rusă în Crimeea "nu este o misiune de protejare a drepturilor omului, ci o încălcare a legislaţiei internaţionale şi a suveranităţii Ucrainei", a afirmat Power. "Este un act de agresiune şi trebuie să înceteze", a subliniat ea.

"Nu există nicio dovadă de comitere de violenţe împotriva comunităţilor ruse sau proruse" din Ucraina", a insistat ea. "Rusia reacţionează la o ameninţare imaginară", a spus Power.

Adresându-se la Consiliul de Securitate, ambasadorul ucrainean, Iuri Sergheev, a subliniat că forţele armate ucrainene "au dat dovadă de reţinere până acum", dar el avertizat în privinţa riscului de "provocări", care ar putea fi utilizate de armata rusă pentru a ataca Ucraina. El a solicitat Consiliului "să autorizeze o mediere internaţională" în această criză.

Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei, chiar dacă autoritatea sa este "nesemnificativă", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev.

Consiliul de Securitate al ONU a început, luni, o nouă reuniune, a treia în patru zile consacrată crizei din Ucraina.

Această reuniune a fost convocată la cererea Rusiei, au anunţat diplomaţi.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat în momentul intrării la reuniune că "va explica în detaliu poziţia Federaţiei Ruse" în această criză.

Omologul său francez, Gérard Araud, şi-a exprimat speranţa că Ciurkin "va aduce veşti bune, adică retragerea forţelor armate ruse la bazele lor" din Crimeea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici