Rusia confirmă că va renunţa la amplasarea de rachete Iskander în Kaliningrad

Adjunctul ministrului rus al Apărării a confirmat sâmbătă că Rusia va renunţa la planurile de amplasare a unor sisteme Iskander în Kaliningrad, la graniţa Uniunii Europene, după decizia Statelor Unite de a abandona proiectul de instalare a elementelor unui scut antirachetă în Europa.

19 afișări
Imaginea articolului Rusia confirmă că va renunţa la amplasarea de rachete Iskander în Kaliningrad

Rusia confirmă că va renunţa la amplasarea de rachete Iskander în Kaliningrad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Contramăsurile pe care le avea în vedere Rusia ca răspuns la amplasarea elementelor scutului antirachetă în Europa vor fi abandonate", a spus Vladimir Popovkin, într-o declaraţie difuzată de postul de radio Echo Moskvîi.

"Una dintre aceste măsuri consta în amplasarea de rachete Iskander la Kaliningrad", a adăugat el.

Premierul rus, Vladimir Putin, a apreciat, vineri, că decizia americană este "justă şi curajoasă", însă renunţarea la planul de a instala rachete Iskander în Kaliningrad - anunţată vineri de surse diplomatice şi militare - reprezintă un prim răspuns concret al autorităţilor de la Moscova la decizia americană.

Rusia a declarat în repetate rânduri că apreciază scutul antirachetă american drept o ameninţare la adresa securităţii sale. Preşedintele american, Barack Obama a anunţat joi "o nouă abordare" a apărării antirachetă, ca urmare a reevaluării ameninţării iraniene, şi renunţarea la planurile de instalare a elementelor scutului în Cehia şi Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici