Rusia închide un consulat finlandez şi expulzează nouă diplomaţi

Rusia a anunţat, joi, închiderea Consulatului Finlandei din Sankt-Petersburg şi expulzarea a nouă diplomaţi finlandezi, ca ripostă la expulzarea unor diplomaţi ruşi de către Guvernul de la Helsinki, informează cotidianul Le Monde.

245 afișări
Imaginea articolului Rusia închide un consulat finlandez şi expulzează nouă diplomaţi

Rusia închide un consulat finlandez şi expulzează nouă diplomaţi

"Nouă funcţionari din cadrul Ambasadei Finlandei din Rusia şi din cadrul Consulatului General finlandez din Sankt-Petersburg au fost declaraţi personae non gratae", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

În plus, acordul care a permis funcţionarea Consulatului finlandez din Sankt-Peteresburg va fi reziliat începând din 1 octombrie.

Acţiunile de retorsiune i-au fost comunicate ambasadorului Finlandei, Antti Helanterä. "I-a fost transmisă o notă de protest faţă de politica de tip conflictual şi antirusă a autorităţilor finlandeze, prin care sunt distruse decenii de relaţii bilaterale reciproc avantajoase", a atras atenţia Ministerul rus de Externe.

"Este clar că suntem obligaţi să începem să ne pregătim de măsuri similare, trebuie să răspundem la astfel de acţiuni", a replicat premierul Finlandei, Petteri Orpo, evocând posibilitatea închiderii Consulatului rus din Turku.

Pe 6 iunie, Guvernul Finlandei a anunţat expulzarea a nouă diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj.

Finlanda a devenit membră NATO ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, iar relaţiile dintre Helsinki şi Moscova s-au deteriorat puternic în ultimul an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici