Rusia ironizează amatorismul spionilor arestaţi în SUA

Presa şi specialiştii ironizează amatorismul spionilor ruşi arestaţi la sfârşitul lui iunie în Statele Unite, care foloseau alfabetul Morse pentru a transmite informaţii de notorietate publică şi aveau fotografii personale postate pe Facebook.

44 afișări
Imaginea articolului Rusia ironizează amatorismul spionilor arestaţi în SUA

Rusia ironizează amatorismul spionilor arestaţi în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta are aerul unei farse. Fie nu este spionaj, fie spionii au lucrat neglijent", rezumă Mihail Liubimov, colonel în serviciul de informaţii externe pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Presa rusă a abundat în detalii despre activităţile celor zece ruşi, majoritatea cu identităţi false, schimbaţi vineri cu patru ruşi acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite şi Marii Britanii.

Când Juan Lazaro s-a plâns în faţa soţiei sale jurnaliste Vicky Pelaez că Centrul nu are încredere în informaţiile sale pentru că ele nu au surse explicite, ea l-a sfăuit să dea "numele unui om politician american oarecare".

Unii dintrei ei vorbeau engleza cu accent rusesc, foloseau mijloace de comunicare arhaice cum ar fi codul Morse, cerneală invizibilă, făceau schimb de rucsacuri portocalii identice pentru a transmite paşapoarte false sau pentru a ascunde bani într-un parc marcând locul cu o sticlă.

Ei organizau întâlniri în aşa fel încât FBI a înregistrat audio şi video contactele lor. Au fost supravegheaţi 24 de ore din 24.

Iulia Latinina de la postul de radio Ecoul Moscovei susţine că aceşti spioni erau o "reţea internaţională de escroci care deturna bugetul rus sub pretextul spionajului".

Printre agenţi se află şi o jurnalistă, dar tânăra Anna Chapman, în vârstă de 28 de ani, cu părul roşcat şi ale cărei poze postate pe Facebook au făcut înconjurul lumii, a adăugat savoare cazului.

Nu se ştie clar la ce tip de informaţii secrete ar fi putut avea acces aceasta, dar detaliile vieţii sale sexuale, însoţite de fotografii, au fascinat presa internaţională.

"Fotografii în reţele de socializare, interviuri, este bizar (din partea unui agent), este cel mai puţin din ceea ce putem spune (...). Este lipsă de profesionalism", apreciază Guevork Vartanian, fost spion, erou al URSS, într-un interviu acordat cotidianului Trud.

"În acest scandal este prea multă mascaradă. Istoria James Bond girl este ridicolă, este evident că nu este spioană", afirmă Igor Atamanenko, agent de contraspionaj, pentru Komsomolskaia Pravda.

În opinia lui, ceea ce el califică drept "Bollywood" ar putea servi ca acoperire pentru o reţea mai solidă.

Pentru sute de specialişti ca Vladimir Efimovici, fost agent de informaţii militare, ar putea fi vorba despre o acţiune deliberată pentru a discredita serviciile ruse.

"Aceşti spioni sunt ridicoli, dar sunt reali. Faptul că au fost schimbaţi o dovedeşte. Au lucrat prost şi vor cădea capete" în SVR (serviciul de informaţii externe), apreciază expertul independent în probleme de apărare Pavel Felgenhauer.

Pentru Nikolai Petrov, de la centrul Carnegie din Moscova, această afacere "suprarealistă" ilustrează o criză în cadrul serviciilor speciale ruse.

"Această pretinsă reţea lasă impresia de lipsă de profesionalism. Ei ar fi trebuit să strângă informaţii despre starea de spirit a elitelor şi să aibă acces la persoanele care iau decizii, ceea ce este incompatibil cu modul lor de viaţă", a declarat el pentru AFP.

"Am văzut în Rusia o imitaţie de imperiu. Avem o imitaţie de spionaj", conchide Iulia Latinina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici