Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul ţării

Forţele ruseşti au dat marţi un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două oraşe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eşecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters.

1502 afișări
Imaginea articolului Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul ţării

Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul ţării

La exact trei luni după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autorităţile din cel de-al doilea oraş ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.

Măsura a reflectat cel mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forţelor ruseşti în mare parte în afara razei de acţiune a artileriei din Harkov, aşa cum au făcut-o din capitala Kiev în martie.

Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfăşoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Doneţk şi Luhansk, şi să prindă forţele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.

„Situaţia de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei ţări se decide poate (acolo) chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, în cadrul unui briefing televizat.

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, oraşul Sievierodonetsk, pe malul estic al râului Siverskiy Donets, şi oraşul geamăn Lysychansk, pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esenţial în această zonă, cu forţele ruseşti care avansează din trei direcţii pentru a le încercui.

„Inamicul şi-a concentrat eforturile pe desfăşurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk şi Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două oraşe se numără printre ultimele teritorii încă deţinute de Ucraina.

„Intensitatea focului asupra oraşului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur şi simplu distrug oraşul”, a declarat el la televiziune, adăugând că acolo locuiesc aproximativ 15.000 de persoane.

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de Sievirodonetsk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari oraşe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au sunat marţi, dar străzile erau încă ocupate, cu o piaţă plină, copii care se plimbau cu bicicleta şi un muzician de stradă care cânta la vioară lângă un supermarket.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
atac,
război

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici