Rusia, nemulţumită că SUA ar putea mobiliza elemente ale scutului antirachetă în mările din jur

Statele Unite nu exclud mobilizarea unor elemente ale scutului lor antirachetă în Marea Neagră, Marea Barents, Marea Nordului şi cea Baltică şi nu îi garantează Rusiei că scutul nu o vizează, a declarat luni jurnaliştilor şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

238 afișări
Imaginea articolului Rusia, nemulţumită că SUA ar putea mobiliza elemente ale scutului antirachetă în mările din jur

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bineînţeles, (Statele Unite) nu exclud, şi ne-au mărturisit acest lucru, posibilitatea de a mobiliza nave de război nu numai în Marea Mediterană, ci şi în mările Neagră, Barents, Nordului şi Baltică şi rămân în continuare pe poziţii: «nu vă faceţi griji, nu sunteţi vizaţi». Acest lucru nu ne convine deloc", a declarat ministrul, care se întorcea la Moscova după un sejur în Honolulu, citat de RIA Novosti, în pagina online

Totodată, preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat că va oferi o evaluare completă a scutului american din Europa în viitorul apropiat. "Cred că în viitorul apropiat va trebui să ofer o evaluare completă a modului în care Rusia trebuie să acţioneze la evoluţia situaţiei atât în prezent, cât şi după 2012", a declarat Medvedev.

Preşedintele rus a adăugat că a fost mulţumit de discuţiile avute cu omologul său american, Barack Obama, în ultimul an şi a afirmat că relaţiile ruso-americane din ultimii ani au atins mai multe scopuri, între care intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului. Cu toate acestea, afirmă el, sistemul de apărare antirachetă este mai dificil.

Rusia şi NATO au convenit să coopereze acestui proiect în timpul Consiliului NATO-Rusia organizat cu ocazia summitului de la Lisabona, în noiembrie 2010. NATO insistă că ar trebui să existe două sisteme independente, în timp ce Rusia vrea un sistem interoperabil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici