Rusia nu susţine impunerea de noi sancţiuni Iranului în urma testelor balistice efectuate recent

Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să impună noi sancţiuni Iranului în urma testelor balistice efectuate săptămâna trecută, două zile consecutive, pentru că nu a fost încălcată nicio rezoluţie a ONU, a susţinut luni reprezentatul Rusiei, stat membru cu drept de veto, potrivit Reuters.

2243 afișări
Imaginea articolului Rusia nu susţine impunerea de noi sancţiuni Iranului în urma testelor balistice efectuate recent

Rusia nu susţine impunerea de noi sancţiuni Iranului în urma testelor balistice efectuate recent

Întrebat dacă statului iranian ar trebui să i se aplice noi sancţiuni pe fondul testelor balistice de săptămâna trecută, ambasadorul rus al ONU, Vitali Ciurkin, a declarat: "Răspunsul cel mai clar şi mai scurt este nu".

Statele Unite şi Franţa au avertizat că, în cazul în care se va dovedi că rachetele lansate săptămâna trecută în timpul unor exerciţii militare au capacitate nucleară, Iranul a încălcat rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate şi acordul nuclear stabilit cu grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania).

Gardieni Revoluţiei din Iran - armata de elită a regimului de la Teheran - au lansat, marţea trecută, mai multe rachete balistice din silozuri amplasate în diferite zone din ţară în timpul unui exerciţiu militar, pentru a demonstra capacitatea nucleară a ţării şi a descuraja orice posibilă ameninţare la adresa Iranului. Testele au continuat şi miercuri, când au mai fost lansate încă două rachete.

SUA au avertizat Iranul, miercuri, în privinţa testelor efectuate.

În octombrie, Iranul a testat cu succes o nouă rachetă balistă cu rază lungă de acţiune, fiind primul test de la stabilirea acordului nuclear cu marile puteri din iulie anul trecut, iar în ianuarie, SUA a impus noi sancţiuni persoanelor şi entităţilor implicate în programul de dezvoltare a rachetelor balistice.

Experţii ONU au acuzat că utilizarea tehnologiei balistice este o încălcare a rezoluţiei adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care interzice Iranului dezvoltarea unei astfel de tehnologii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici