Rusia pregăteşte o lege pentru excluderea susţinătorilor lui Navalnîi de la alegerile legislative

  • Prima lectură a textului de lege va avea loc pe 18 mai.
  • Textul se va aplica retroactiv şi vizează orice persoană care a ocupat un post de conducere într-o organizaţie cu până la trei ani înainte să fie calificată drept „extremistă”.
  • Navalnîi, încarcerat din ianuarie, intenţiona să-şi prezinte candidaţii la alegerile legislative din septembrie.
456 afișări
Imaginea articolului Rusia pregăteşte o lege pentru excluderea susţinătorilor lui Navalnîi de la alegerile legislative

Foto: Profimedia

Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, va examina un proiect de lege care interzice persoanelor implicate în organizaţii clasificate drept „extremiste” să fie aleşi deputaţi, un text care vizează susţinătorii opozantului Aleksei Navalnîi.
 
„Prima lectură va avea loc pe 18 mai. Este important să nu-l întârziaţi. Mizăm pe sprijinul colegilor noştri, astfel încât noile reguli să funcţioneze înainte de următoarele alegeri legislative din septembrie,” a declarat deputatul Vassili Piskarev pe canalul Telegram al Comisiei însărcinate cu amestecuri în afaceri interne, notează Le Figaro.
 
Textul se va aplica retroactiv şi vizează orice persoană care a ocupat un post de conducere într-o organizaţie cu până la trei ani înainte să fie calificată drept „extremistă”. Termenul limită este de un an pentru activişti.
 
Propunerea apare în timp ce justiţia rusă examinează, pe 17 mai, o cerere din partea parchetului pentru ca reţeaua de birouri regionale şi Fondul anticorupţie (FBK) al lui Alekei Navalnîi să fie calificate drept „extremiste”.
 
Navalnîi, încarcerat din ianuarie, intenţiona să-şi prezinte candidaţii la alegerile legislative din septembrie sau să-i susţină pe cei mai bine plasaţi din alte formaţiuni pentru a învinge reprezentanţi ai Kremlinului.
 
Dacă organizaţiile sale ar fi clasificate drept „extremiste” ar fi interzise de facto şi membrii lor ar risca sentinţe cu închisoarea. Ca răspuns, birourile regionale ale lui Navalnîi din Rusia şi-au anunţat autodizolvarea la sfârşitul lunii aprilie.
 
Această reţea a fost introdusă deja, la sfârşitul lui aprilie, pe lista organizaţiilor „extremiste şi teroriste” a serviciului rus de informaţii financiare. Lista include, de asemenea, sute de organizaţii şi personalităţi ruseşti şi străine, inclusiv grupurile jihadiste Al-Qaeda şi Statul Islamic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici