Rusia pregăteşte un nou sistem de securitate în Cecenia

Serviciul federal de securitate rus (FSB) şi Ministerele Apărării şi de Interne vor elabora un set de propuneri pentru un nou sistem de securitate în Cecenia, care va înlocui operaţiunea antiteroristă aflată în curs de desfăşurare, au anunţat marţi agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

7 afișări

"Comitetul antiterorist rus, Ministerul de Interne, FSB, Ministerul Apărării şi alte autorităţi federale au fost însărcinate să pregătească şi să-i prezinte preşedintelui" rus propunerile, a declarat un reprezentant al Comitetului antiterorist.

Propunerile se referă la "organizarea şi administrarea forţelor speciale însărcinate să identifice şi să elimine activităţile infracţionale ale bandelor armate de pe teritoriul Ceceniei", republică din Caucaz unde forţele ruse luptă împotriva unei mişcări separatiste cu accente islamiste, a adăugat el.

Comitetul naţional antiterorist, condus de directorul FSB, este format din înalţi oficiali de la Kremlin, din Guvern, Parlament şi serviciile secrete. Comitetul s-a reunit marţi, pentru a discuta despre încheierea operaţiunii antiteroriste lansate de Rusia în 1999, însă la încheierea şedinţei nu a fost anunţată nici o decizie concretă.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut vineri încheierea "operaţiunii antiteroriste" lansate de forţele federale ruse, apreciind că situaţia din republică a revenit "la normal". O astfel de decizie ar permite întoarcerea în Rusia a peste 20.000 de militari din trupele Ministerului rus de Interne.

Moscova a lansat operaţiunea din Cecenia în octombrie 1999, după un atac al separatiştilor ceceni în republica vecină Daghestan şi mai multe atentate sângeroase comise în clădiri din Rusia, despre care guvernul federal a afirmat că au fost comise de ceceni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici