Rusia preia preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. Noua politică externă a Kremlinului contestă Occidentul

  • Fiecare dintre cei 15 membri ai consiliului preia preşedinţia timp de o lună, pe un model rotativ.
  • Ultima dată când Rusia a avut preşedinţia, în februarie 2022, a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.
  • Asta înseamnă că Consiliul de Securitate este condus de o ţară al cărei preşedinte este supus unui mandat internaţional de arestare pentru presupuse crime de război.
  • Curtea Penală Internaţională, care nu este o instituţie ONU, a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută.
1087 afișări
Imaginea articolului Rusia preia preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. Noua politică externă a Kremlinului contestă Occidentul

FOTO Simona Chirciu

În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au spus că nu pot bloca Rusia, membru permanent al consiliului, să preia preşedinţia.
 
Ceilalţi membri permanenţi ai consiliului sunt Marea Britanie, SUA, Franţa şi China.
 
Rolul este în mare parte procedural, dar ambasadorul Moscovei la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat agenţiei de presă ruse Tass că plănuieşte să supravegheze mai multe dezbateri, inclusiv una despre controlul armelor, scrie BBC
 
El a spus că va discuta despre o „nouă ordine mondială” care, a spus el, urmează să o „înlocuiască pe cea unipolară”.
 
Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a numit preşedinţia Rusiei „cea mai proastă glumă vreodată de Ziua Păcălelilor din Aprilie” şi un „memento dur că ceva nu este în regulă cu modul în care funcţionează arhitectura de securitate internaţională”.
 
Consilierul prezidenţial al Ucrainei, Mykhaylo Podolyak, a spus că mişcarea este „un alt viol al dreptului internaţional. O entitate care poartă un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar şi penal, distruge Carta ONU şi neglijează siguranţa nucleară nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”.
 
Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut anul trecut ca Consiliul de Securitate să se reformeze sau să se„dizolve cu totul”, acuzându-l că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni invazia Rusiei.
 
El a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie eliminată din statutul său de membru.
 
Dar SUA au spus că au avut mâinile legate, deoarece Carta ONU nu permite îndepărtarea unui membru permanent.
 
Din păcate, Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate şi nu există nicio cale internaţională fezabilă pentru a schimba această realitate”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, într-un briefing de presă săptămâna aceasta.
 
Ea a adăugat că SUA se aşteaptă ca Moscova „să continue să-şi folosească scaunul în consiliu pentru a răspândi dezinformarea” şi să îşi justifice acţiunile în Ucraina.
 
Consiliul de Securitate al ONU este un organism internaţional responsabil de menţinerea păcii.

Document de 42 de pagini

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat noua strategie de politică externă pentru Rusia, menită să reducă „dominaţia” occidentală şi să identifice China şi India ca parteneri cheie pentru viitor. Noul document cimentează ruptura profundă dintre Rusia şi Occident cu privire la ofensiva Moscovei în Ucraina.

Documentul susţine că „Federaţia Rusă intenţionează să acorde prioritate eliminării vestigiilor de dominaţie a Statelor Unite şi a altor ţări ostile în politica mondială”. Termenul „ţări ostile” este folosit de Rusia pentru a se referi la acele ţări, în special din Europa şi America de Nord, care au condamnat campania militară a Moscovei în Ucraina şi au adoptat sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

Documentul de 42 de pagini, care a fost postat pe site-ul Kremlinului, spunea că Rusia va urmări „să creeze condiţiile pentru ca orice stat să respingă scopurile neocoloniale şi hegemonice”. Anunţând documentul la o reuniune a Consiliului de Securitate, Putin a spus că sunt necesare actualizări ale strategiei de angajament a Rusiei pe scena globală din cauza „schimbărilor radicale” din lume.

Rusia a identificat legăturile cu China şi India ca fiind esenţiale şi a subliniat importanţa „aprofundării legăturilor şi a coordonării cu centrele suverane şi prietenoase ale puterii şi dezvoltării globale situate pe continentul eurasiatic”.

Documentul descrie, de asemenea, Rusia ca o „civilizaţie de stat” însărcinată cu apărarea a ceea ce ea numeşte o „lume rusească” a culturilor înrudite pe continentul eurasiatic.

Conceptul de „lume rusă” este folosit de Kremlin pentru a-şi justifica acţiunile în Ucraina sub pretenţia de a apăra minoritatea rusofonă a ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici