Rusia prezintă un bombardier nuclear modernizat

Rusia a prezentat marţi primul bombardier strategic de tip Tupolev Tu-160 modernizat, care potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forţelor aeriene, va ajuta Moscova să concureze cu capacităţile nucleare ale unui potenţial inamic.

71 afișări
Imaginea articolului Rusia prezintă un bombardier nuclear modernizat

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto)

Televiziunea rusă a prezentat bombardierul în timp ce se pregătea să aterizeze la baza aeriană Engels din regiunea Volga, după ce a fost îmbunătăţit la asociaţia de aviaţie Kazan.

Avionul supersonic este cea mai grea aeronavă de luptă construită vreodată. Alături de avionul Tu-95, el a reluat anul trecut survolările în jurul lumii, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, după o pauză de 15 ani. Acestea au amintit de tensiunile din perioada Războiului Rece.

"Cu acest avion pe care l-am primit astăzi, avem 16 bombardiere nucleare strategice TU-160, în serviciu activ", a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Igor Hvorov, citat de presa rusă.

"Alături de avioanele Tu-95, acestea sunt capabile să îndeplinească misiuni de menţinere a egalităţii nucleare cu eventuali inamici şi garantare a securităţii ţării nostre", a precizat el, fără a menţiona aceşti inamici.

Aleksei Fiodorov, preşedintele companiei de stat United Aviation, a declarat că modernizarea aparatelor Tu-160 arată că Rusia a reuşit să îşi păstreze şi să dezvolte tehnologia necesară pentru reluarea producţiei de avioane, suspendată la începutul anilor '90.

"Mă simt ca şi când tocmai mi s-ar fi născut copilul", a declarat comandantul echipajului Aleksandr Habarov.

Introdus în 1987, avionul Tu-160 a devenit replica Moscovei la bombardierul american intercontinental B-1 B Lancer. Denumit "Lebăda Albă" de către piloţii ruşi şi "Blackjack" de către NATO, aparatul poate transporta şi lansa 12 rachete de croazieră cu focos nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici