Rusia s-a răzgândit: reia participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră

  • Moscova reia participarea la acordul privind cerealele.
  • Conducerea rusă a primit garanţii de la Kiev că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare.
266 afișări
Imaginea articolului Rusia s-a răzgândit: reia participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră

Rusia s-a răzgândit: reia participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră

Agenţia de ştiri rusă de stat Tass, citată de The Guardian, a difuzat o declaraţie a Ministerului rus al Apărării, care a spus că „a fost posibil să se obţină garanţiile scrise necesare din partea Ucrainei privind neutilizarea coridorului umanitar şi a porturilor ucrainenepentru desfăşurarea de operaţiuni militare împotriva Federaţiei Ruse. Federaţia Rusă consideră că garanţiile primite în acest moment par a fi suficiente şi reia punerea în aplicare a acordului”.
 
Anterior, Kremlinul confirmase doar că Rusia este încă în contact cu Turcia în legătură cu acordul. Rusia l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova pentru a protesta faţă de ceea ce susţine că este implicarea britanică în atacul asupra flotei ruseşti din Marea Neagră de la Sevastopol din weekend. 
 
Într-un interviu pentru ziarul Milliyet, ministrul rus a spus că acordul privind exportul de cereale din Ucraina aduce o mare contribuţie la soluţionarea crizei alimentare globale. În opinia sa, „toate problemele pot fi rezolvate prin cooperare şi dialog”, în legătură cu care Hulusi Akar a cerut părţilor la acord „să se aşeze din nou la masa negocierilor”.
 
„Ne-am întâlnit cu miniştrii ambelor ţări pentru a rezolva problemele apărute. Aseară am vorbit cu domnul Shoigu la telefon. Avea îngrijorări, noi le-am acceptat. Ne-am întâlnit şi cu miniştri ucraineni. Am efectuat lucrările necesare şi l-am informat pe Shoigu că nu există motive de îngrijorare. Ne aşteptăm la normalizare (situaţiile cu exportul de cereale )”, a precizat şeful Ministerului Apărării turc. 
 
Pe fondul acestei ştiri, preţul grâului la Bursa de Valori din Chicago a scăzut cu 5,5%. Începând cu ora 13:35, ora Moscovei, contractele futures pe grâu din decembrie au scăzut la 8,52 USD per bushel.
 
Rusia a suspendat participarea la acordul privind cerealele pe 29 octombrie, din cauza unui atac cu drone asupra Sevastopolului. Pe 31 octombrie, ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a discutat despre înţelegere cu omologul său rus Serghei Şoigu. Marţi , 1 noiembrie, preşedinţii Federaţiei Ruse şi Turciei, precum şi şefii ministerelor Apărării Ucrainei şi Turciei, au discutat despre acest subiect.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici