Rusia se teme că Ucraina ar putea distruge probele privind "rolul Kievului în prăbuşirea MH17". Kievul exclude prezenţa unei forţe ruse de menţinere a păcii la locul prăbuşirii

Moscova se teme că autorităţíle de la Kiev vor să distrugă probele care "demonstrează că ele au jucat un rol" în catastrofa avionului Boeing 777 în estul Ucrainei, a declarat miercuri ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, citat de Itar-Tass, în ediţia electronică.

588 afișări
Imaginea articolului Rusia se teme că Ucraina ar putea distruge probele privind "rolul Kievului în prăbuşirea MH17". Kievul exclude prezenţa unei forţe ruse de menţinere a păcii la locul prăbuşirii

Rusia se teme că Ucraina ar putea distruge probele privind "rolul Kievului în prăbuşirea MH17" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Diplomatul rus a reamintit promisiunea preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, de a "înceta operaţiunile militare în raza a 40 de kilometri de la locul prăbuşirii MH17".

"Însă această promisiune nu a fost respectată, oficialii ucraineni declarând în mod public că vor să reia controlul asupra acestei zone", a declarat el.

Potrivit lui Ciurkin, acţiunile Kievului constituie o "încălcare a rezoluţiei 2166 a Coniliului de Securitate" şi pot avea "consecinţe grave asupra anchetei internaţionale".

"Ne temem că autorităţile de la Kiev au scopul de a distruge probele care demonstrează că ele au jucat un rol în catastrofa avionului malaysian", a afirmat ambasadorul rus la ONU.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Prăbuşirea cursei MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi.

Ucraina exclude prezenţa unei forţe ruse de menţinere a păcii la locul prăbuşirii MH17

Rusia a priori nu poate avea o funcţie de menţinere a păcii în zona prăbuşirii avionului malaysian, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei ucrainene, Valeri Cialîi, citat de agenţia Ukrinform.

"În contextul în care s-a demonstrat că Moscova furnizează separatiştilor armament şi echipamente militare, iar militari ruşi luptă de partea insurgenţilor, Rusia nu poate avea o funcţie de menţinere a păcii, să iniţieze o operaţiunie de pacificare şi să participe la ea", a declarat Cialîi.

El a menţionat că "din punct de vedere a dreptului internaţional, în Ucraina nu există un conflict care să necesite o intervenţie a forţelor de menţinere a păcii".

Oficialul ucrainean a declarat că autorităţile de la Kiev nu vor să permită distrugerea probelor la locul accidentului aviatic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici