Rusia şi-ar dori un schimb de prizonieri cu SUA: ar putea fi Viktor Bout pentru Brittney Griner

Rusia a declarat vineri că speră să încheie un schimb de prizonieri cu Statele Unite. rusia l-ar vrea înapoi pe traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, cunoscut sub numele de „Negustorul Morţii”, într-un schimb care ar include-o şi pe vedeta americană de baschet Brittney Griner.

284 afișări
Imaginea articolului Rusia şi-ar dori un schimb de prizonieri cu SUA: ar putea fi Viktor Bout pentru Brittney Griner

Rusia şi-ar dori un schimb de prizonieri cu SUA: ar putea fi Viktor Bout pentru Brittney Griner

În mijlocul celui mai sângeros război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia şi Statele Unite explorează un acord prin care americanii încarceraţi, inclusiv Griner, s-ar putea întoarce în Statele Unite în schimbul lui Bout.

„Vreau să sper că perspectiva nu numai că rămâne, dar se consolidează, şi că va veni momentul în care vom obţine un acord concret”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Ryabkov, potrivit Interfax, citat de Reuters.

„Americanii dau dovadă de o anumită activitate externă, lucrăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru”, a mai spus Ryabkov. „Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută şi, cu siguranţă, contăm pe un rezultat pozitiv”.

Remarcile deosebit de optimiste ale lui Ryabkov, omul de legătură al Ministerului de Externe pentru Americi şi controlul armelor, contrastează cu declaraţiile anterioare ale Moscovei.

Posibilul schimb îi include pe Griner, care riscă să stea nouă ani în spatele gratiilor în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzaţii de trafic de droguri, şi pe Paul Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzaţii de spionaj pe care le neagă.

Rusia şi Statele Unite au discutat despre un schimb între Griner şi Whelan, un fost puşcaş marin american, şi Bout, dar niciun acord nu s-a concretizat pe fondul tensiunilor crescute din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că Washingtonul a făcut o ofertă substanţială pe care Moscova „a eşuat în mod constant să negocieze cu bună credinţă”.

Supranumit „negustorul morţii” şi „spărgătorul de sancţiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile asupra armelor, Bout a fost unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzaţii legate de trafic de arme. Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi de arme din lume, vânzând armament unor state, grupuri de rebeli şi lideri de război criminali din Africa, Asia şi America de Sud. Dar în 2008, Bout a fost prins în capcană într-o operaţiune elaborată a Statelor Unite.

Bout a fost surprins de camerele de filmat acceptând să vândă agenţilor americani sub acoperire, care se dădeau drept reprezentanţi ai gherilei de stânga FARC din Columbia, 100 de rachete sol-aer, pe care le-ar fi folosit pentru a ucide trupele americane. La scurt timp după aceea, el a fost arestat de poliţia thailandeză. Bout a fost judecat pentru acuzaţiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat şi condamnat de un judecător american din New York la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a ţinut să îl recupereze.

Griner a fost transferată într-un penitenciar din regiunea Mordovia, la sud-est de Moscova, au anunţat joi avocaţii săi, confirmând un raport al Reuters.

La procesul ei, Griner - care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul american - a declarat că a folosit canabis pentru a se uşura de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici