Rusia şi China efectuează manevre militare comune de amploare

China şi Rusia au început miercuri exerciţii militare comune de mare amploare, concentrate pe lupta împotriva terorismului şi a separatismului etnic, pe fondul protestelor de la Xinjiang, relatează agenţiile de presă ruse.

56 afișări
Imaginea articolului Rusia şi China efectuează manevre militare comune de amploare

Rusia şi China efectuează manevre militare comune de amploare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceste manevre, care sunt programate să dureze cinci zile, au ca obiectiv să "arate că Rusia şi China dispun de resursele necesare pentru a garanta stabilitatea şi securitatea regiunii", a declarat şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de agenţia RIA Novosti.

"Este o contribuţie concretă pentru a ne pregăti armamentul în vederea contracarării ameninţărilor la adresa securităţii care există în regiunea noastră", a adăugat el, calificând China un "partener strategic de încredere".

Aproximativ 1.300 de militari din partea fiecărei ţări participă la aceste manevre, intitulate "Misiune de Pace 2009" şi desfăşurate de o parte şi de alta a frontierei în regiunile Kabarovsk (Extremul-Orient rus) şi Baicheng (nord-estul Chinei).

Douăzeci şi două de avioane ruseşti şi 40 chineze, inclusiv avioane de luptă, elicoptere de atac şi avioane pentru transportul trupelor sunt implicate în aceste exerciţii.

Tema manevrelor militare este asociată în mod ciudat incidentelor violente apărute în ultima vreme în provincia Xinjiang (nord-vestul Chinei).

Violenţele de la începutul lunii iulie de la Urumqi, capitala Xinjiang, între uiguri, o minoritate turcofonă musulmană, şi han, etnia majoritară în China, au provocat moartea a aproape 200 de persoane, potrivit unui bilanţ oficial.

Cele două ţări au desfăşurat deja excerciţii comune în 2005 şi 2007 sub egida Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte, alături de China şi Rusia, patru republici din Asia Centrală.

După normalizarea chinezo-sovietică din 1989, Moscova este principalul furnizor de armament al Chinei, chiar dacă vânzările au scăzut în ultimii cinci ani, iar Beijingul face obiectul unui embargou occidental.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici