Rusia şi Ucraina poartă negocieri pentru încetarea focului şi evacuarea civililor din Severodoneţk

Ruşii şi ucrainenii poartă discuţii pentru o încetare temporară a focului care să permită evacuarea civililor refugiaţi în uzina Azot din Severodoneţk, anunţă CNN.

1057 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina poartă negocieri pentru încetarea focului şi evacuarea civililor din Severodoneţk

Părţile negociază încetarea focului, spune un oficial ucrainean.

Negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru a permite evacuarea în siguranţă a sute de civili adăpostiţi la uzină chimică din Severodonetsk, a declarat şeful administraţiei militare pentru televiziunea ucraineană.

„Se negociază o încetare a focului şi un coridor, dar există o mulţime de provocări şi jocuri ruseşti", a declarat Roman Vlasenko, care a mai spus că nu a fost implicat personal în discuţii.

La începutul săptămânii, ruşii au spus că vor deschide un „coridor umanitar" pentru ca civilii de la uzină să poată fi evacuaţi, dar numai către teritoriul controlat de Rusia la nord, nu şi către oraşul Lysychansk, controlat de ucraineni, la vest.

Serhiy Hayday, şeful administraţiei militare regionale, a declarat joi pentru CNN că o evacuare ar fi posibilă doar dacă ar exista o încetare completă a focului, dar că este foarte sceptic în privinţa oricăror promisiuni făcute de Rusia.

Vlasenko a declarat că situaţia de la uzina Azot este „tensionată".

„Podurile sunt toate aruncate în aer, nu există acces direct la Lysychansk. Folosim abordări creative în ceea ce priveşte comunicarea şi logistica”, a precizat şeful administraţiei militare.

Oficialii ucraineni susţin că de numeroase ori forţele ruseşti nu au respectat promisiunile de a deschide coridoare de evacuare, au împins civili evacuaţi pe teritoriul lor şi nu au respectat acordurile de încetare a focului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici