Rusia va continua să preseze “până la atingerea tuturor obiectivelor” în Ucraina, susţine Kremlinul

Rusia îşi va continua invazia în Ucraina până când toate obiectivele militare vor fi îndeplinite, a declarat Kremlinul, ca răspuns la contraofensiva masivă a Kievului în est, care a recuperat peste 3.000 de kilometri pătraţi de teren, conform Financial Times.

655 afișări
Imaginea articolului Rusia va continua să preseze “până la atingerea tuturor obiectivelor” în Ucraina, susţine Kremlinul

Eşecul militar rusesc este cel mai mare eşec al Kremlinului de când a fost forţat să se întoarcă asupra planurilor de cucerire a capitalei ucrainene şi a dus la o creştere a valului de critici la Moscova cu privire la cine este de vină.

Preşedintele Vladimir Putin este informat cu privire la relocarea forţelor ruseşti, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. Ministerul Apărării a recunoscut că trupele ruseşti au fost retrase în regiunea Harkov, dar autorităţile au evitat de atunci să o numească o retragere.

“Preşedintele este în comunicare constantă, non-stop, cu ministrul apărării şi cu toţi comandanţii militari”, a declarat Peskov.

Întrebat dacă Putin mai are încredere în conducerea sa militară, Peskov a răspuns că “operaţiunea militară specială”, numele pe care Moscova îl dă invaziei sale în Ucraina va continua şi “va continua până când toate obiectivele stabilite iniţial vor fi atinse”.

Luni, trupele ucrainene au lucrat pentru a consolida câştigurile pe care le-au obţinut de la lansarea ofensivei la est de Harkov. În Izyum, un centru logistic cheie în care fuseseră staţionate mii de trupe ruseşti, soldaţii ucraineni au arborat drapelul naţional deasupra clădirii centrale a guvernului districtual din piaţa principală.

Nataliya Humenyuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului operaţiilor din sudul Ucrainei, a declarat luni că forţele ţării din sudul regiunii Kherson, unde Ucraina a iniţiat o contraofensivă anterioară, au eliberat, de asemenea, aproximativ 500 de km pătraţi de teritoriu de la forţele ruseşti.

Printre oraşele eliberate se numără Visokopiylya, Novovoznesenske, Bilohirka, Sukhy Stavok şi Myrolyubivka, a precizat ea.

Tensiunile au crescut, de asemenea, din cauza loviturilor de artilerie la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Într-o convorbire telefonică purtată duminică cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Putin a avertizat cu privire la potenţialele “consecinţe catastrofale” ale ceea ce el a afirmat că ar fi fost bombardamente ucrainene care au vizat uzina. Oficialii ucraineni spun că forţele ruseşti sunt cele care lovesc instalaţia ca o provocare.

Macron a declarat că Rusia este cea care este responsabilă pentru tensiunile din zonă şi a cerut retragerea forţelor Moscovei.

Rapoartele mass-media ruseşti au părut să se schimbe după avansurile rapide, care au urmat săptămâni de impas.

În weekend, prezentatorii televiziunii de stat ruseşti au vorbit despre lupte crâncene în est, în timp ce reporterii şi bloggerii pro-război au scris online postări sincere despre această debandadă.

“Ei bine, fraţi şi surori. Sunteţi deprimaţi? Urlaţi?”, a scris sâmbătă pe Telegram reporterul televiziunii de stat Andrey Medvedev, în timp ce trupele ruseşti se retrăgeau din Izyum. “Ştiu, sunt de acord, a fost o zi grea. Este foarte dificilă şi nu va fi ultima”.

Alţi reporteri care au însoţit trupele ruseşti au scris pe bloguri experienţa lor privind retragerea şi i-au avertizat pe lideri să înveţe câteva lecţii din înfrângere.

“Armata se va ridica cu siguranţă, vor fi noi victorii”, a scris reporterul militar German Kulikovsky către cei jumătate de milion de abonaţi ai săi.

“Dar! Dacă nu se vor face concluzii cu privire la orice, de la tactica plutonului de infanterie, la noile sisteme de armament atunci vor urma vremuri grele nu doar pentru mine şi pentru cei implicaţi în operaţiunea militară specială, ci pentru întreaga societate rusă.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici