Rusia va propune o nouă Cartă energetică

Moscova va prezenta propuneri pentru o nouă Cartă energetică mondială, pentru înlocuirea unui tratat din 1991 pe care refuză să îl ratifice, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev.

19 afișări
Imaginea articolului Rusia va propune o nouă Cartă energetică

Rusia va propune o nouă Cartă energetică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea, menită să cuprindă conflictele din domeniul energetic dintre ţări, va trimisă G20, Uniunii Europene şi altor ţări din fosta URSS, a declarat preşedintele rus în cadrul unei vizite oficiale în Finlanda.

"Astăzi, le voi trimite partnerilor noştri din G20 un document de bază" pentru ameliorarea securităţii energetice", a precizat preşedintele într-o conferinţă de presă cu omologul său finlandez Tarja Halonen.

"Voi începe discuţii cât mai repede posibil cu Uniunea Europeană, partenerii noştri, şi sperăm într-un (dialog) constructiv", a adăugat el.

Carta energetică a fost adoptată în 1991, după Războiul Rece, de 51 de state pentru facilitarea cooperării din domeniul energetic cu ţările din estul Europei şi din fosta URSS.

Tratatul privind Carta, semnat din 1994 de 49 de ţări şi Uniunea Europeană, însă niciodată de Rusia, vizează să amelioreze aprovizionările energetice şi să optimizeze producţia, transportul şi distribuţia de energie.

"Nu am ratificat aceste documente şi nu considerăm că ne obligă la ceva", a reiterat luni liderul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici