S-a aflat cine este persoana responsabilă pentru una dintre cele mai mari scurgeri de documente clasificate din istoria SUA

Bărbatul responsabil pentru scurgerea a sute de documente clasificate ale Pentagonului ar fi un tânăr pasionat de arme, care lucra într-o bază militară şi care încerca să impresioneze colegii dintr-un grup de chat de pe internet.

8283 afișări
Imaginea articolului S-a aflat cine este persoana responsabilă pentru una dintre cele mai mari scurgeri de documente clasificate din istoria SUA

S-a aflat cine este persoana responsabilă pentru una dintre cele mai mari scurgeri de documente clasificate din istoria SUA

Washington Post a intervievat un adolescent membru al grupului. The Post a vizionat, de asemenea, o înregistrare video bărbatul, identificat după numele de pe grupul de chat "OG", la un poligon de tragere.

"El strigă o serie de insulte rasiale şi antisemite în faţa camerei, apoi trage mai multe focuri de armă asupra unei ţinte". OG le-a spus colegilor din acelaşi grup de internet că lucra într-o bază militară, care nu a fost numită în raport, unde munca sa implica vizualizarea unor cantităţi mari de informaţii clasificate.

Documentele scurse au scos la iveală secrete despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară, despre spionajul american asupra aliaţilor precum Ucraina, Coreea de Sud şi Israel, precum şi despre tensiunile dintre Washington şi capitalele aliate cu privire la înarmarea Kievului.

Există din ce în ce mai multe dovezi că scurgerea de informaţii nu a fost o operaţiune de spionaj a unui actor statal care urmărea să discrediteze SUA, ci mai degrabă consecinţa unei politici a Pentagonului de acordare a unor autorizaţii de securitate strict secrete unui număr mare de membri ai armatei, civili şi contractori. Numărul angajaţilor şi contractorilor din întregul guvern al SUA cu autorizaţie strict secretă este de aproximativ 1,25 milioane.

Se pare că OG a acţionat în calitate de lider pe un server creat iniţial în 2020 pe platforma de mesagerie Discord de către un mic grup de pasionaţi de arme şi gameri. Grupul a purtat mai multe nume, dar cel mai adesea era cunoscut ca Thug Shaker Central. Începând de anul trecut, OG ar fi postat documentele pe un canal de pe server pe care l-a numit "Bear vs Pig", o referire la războiul din Ucraina, dar şi la un videoclip viral care arată porci care se luptă cu un urs negru.

Potrivit adolescentului membru al grupului intervievat de Post, OG "avea o viziune întunecată asupra guvernului", prezentând guvernul, şi în special forţele de ordine şi agenţiile de informaţii, ca pe o forţă represivă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici