Saakaşvili vrea să evite o "separare definitivă" între Georgia şi Rusia

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut luni "negocieri" cu Rusia, pentru a se evita "o separare definitivă" între cele două ţări, într-un discurs transmis la televiziune.

30 afișări
Imaginea articolului Saakaşvili vrea să evite o "separare definitivă" între Georgia şi Rusia

Saakaşvili vrea să evite o "separare definitivă" între Georgia şi Rusia (Imagine: Mediafax/AFP)

"Cerem retragerea imediată a forţelor de ocupaţie (ruse)", a declarat preşedintele.

"Ulterior, începem să ne gândim, să negociem pe tema modului de a evita o separare definitivă între cele două ţări ale noastre", a adăugat el, adoptând astfel pentru prima dată un ton relativ conciliant.

Apelul lui Saakaşvili referitor la evitarea unei rupturi totale între cele două ţări a intervenit în momentul în care Rusia ar urma să-şi retragă trupele de luptă din Georgia, conform unei promisiuni făcute de preşedintele rus Dmitri Medvedev omologului său francez, Nicolas Sarkozy.

"Încercăm să rezolvăm probleme prin metode civilizate", a spus Saakaşvili. "Singura condiţie prealabilă este retragerea imediată şi necondiţionată a (trupelor ruse, n. red.) şi încetarea definitivă a ocupaţiei Georgiei", a adăugat el.

"Georgia nu se va preda niciodată, nu va tolera niciodată pierderea nici celei mai mici porţiuni din teritoriul său", a declarat Saakaşvili.

Pe de altă parte, Ministerul georgian de Interne a precizat că noaptea de duminică spre luni a fost "prima noapte de linişte adevărată" de la începutul conflictului. "Aşteptăm retragerea" ruşilor, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Şota Utiaşvili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici