Şapte ostatici străini ucişi în Algeria, într-un asalt final împotriva jihadiştilor. Ostaticii au fost executaţi de terorişti

Forţe speciale din cadrul armatei algeriene au împuşcat 11 "terorişti" care au executat şapte ostatici străini în cursul asaltului final lansat sâmbătă dimineaţa asupra unei instalaţii de exploatarea gazelor în Sahara algeriană, a anunţat televiziunea de stat.

1169 afișări
Imaginea articolului Şapte ostatici străini ucişi în Algeria, într-un asalt final împotriva jihadiştilor. Ostaticii au fost executaţi de terorişti

Şapte ostatici străini ucişi în Algeria, într-un asalt final împotriva jihadiştilor. Ostaticii au fost executaţi de terorişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Armata algeriană a împuşcat 11 terorişti. Grupul terorist a asainat cei şapte ostatici străini", a precizat această sursă.

O sursă din domeniul securităţii algeriene a anunţat, anterior, că şapte ostatici străini erau morţi, iar 11 răpitori au fost împuşcaţi în cursul asaltului final asupra complexului de exploatarea gazelor de la Tigantourine, în apropiere de In Amenas.

"Asaltul a fost lansat sâmbătă dimineaţa. Unsprezece terorişti au fost împuşcaţi, iar ostaticii străini sunt morţi. Noi credem că au fost asasinaţi ca măsură de represalii", a declarat această sursă pentru AFP.

Gruparea extremistă a anunţat vineri că deţinea, în continuare, şapte ostatici, şi anume trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic. Belgia a anunţat, însă, că nu dispune de niciun indiciu referitor la prezenţa unui belgian între ostatici.

În total, între 25 şi 27 de ostatici (străini şi algerieni) au fost ucişi de când au fost luaţi sute de ostatici, miercuri, de către o grupare puternic înarmată, în incinta complexului, a adăugat sursa citată.

Această grupare, "Semnatari cu sânge", este condusă de către Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), pe care a părăsit-o în octombrie.

Un prim asalt a fost lansat joi, de către forţele speciale.

În urma unor evadări şi eliberărilor operate de către militari algerieni, aproximativ 600 dintre ostatici, aproape toţi algerieni, au fost eliberaţi. Potrivit autorităţilor, ar fi fost luaţi ostatici 132 de străini.

Bilanţul total al victimelor occidentale este, în continuare, dificil de stabilit, deoarece autorităţile nu ştiu dacă unii ostatici mai erau ascunşi la momentul lansării asaltului final.

O operaţiune de deminare a instalaţiilor din complexul în care au fost reţinuţi ultimii ostatici este, în prezent, "în curs", a anunţat grupul petrolier algerian Sonatrach.

"În urma intervenţiei forţelor militare algeriene (...) şi dislocării teroriştilor, s-a constatat că instalaţia a fost minată cu scopul de a fi aruncată în aer", a precizat Sonatrach într-un comunicat citat de agenţia de presă APS.

Instalaţia de la Tigantourine este exploatată începând din 2006 de către gigantul petrolier britanic British Petroleum (BP), grupul norvegian Statoil şi  Sonatrach.

Activitatea complexului a fost întreruptă miercuri cu scopul evitării oricărui pericol la adresa persoanelor şi instalaţiilor, potrivit autorităţilor de la Alger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici