Şaptesprezece răniţi în cursul unei demonstraţii militare în Franţa (Video)

Cel puţin 17 persoane, dintre care 15 civili şi doi militari, au fost răniţi, duminică, doi dintre ei în stare gravă, după ce un militar a deschis focul asupra lor dintr-un motiv în continuare necunoscut cu ocazia unei zile cu porţile deschise la o cazarmă din Carcassonne.

22 afișări
Imaginea articolului Şaptesprezece răniţi în cursul unei demonstraţii militare în Franţa (Video)

Şaptesprezece răniţi în cursul unei demonstraţii militare în Franţa (Imagine: Mediafax/AFP)

Printre victime figurează şi cinci copii, a anunţat prefectura departamentului Aude.

Incidentul a avut loc în timpul unei demonstraţii antiterorism al grupului de comando din cadrul Regimentului 3 Paraşutişti al Infanteriei Marine (RPIMa).

Civilii asistau la demonstraţii cu ocazia unei zile a porţilor deschise.

Armata franceză consideră că militarul care a deschis focul a acţionat în proporţie de "99,9  la sută involuntar", potrivit declaraţiilor şefului serviciului de informaţii al Armatei Terestre.

Şaptesprezece persoane, 15 civili şi doi militari, au fost răniţi după ce un militar a deschis focul, cu gloanţe reale, din motive inexplicabile în ziua porţilor deschise la cazarma din Carcassonne. Patru dintre victime au fost grav rănite, printre răniţi numărându-se şi cinci copii.

"În momentul de faţă al analizei efectuate de autoritatea militară şi fără a judeca în avans rezultatele anchetei, este vorba într-o proporţie de 99,9 la sută de o greşeală involuntară cauzată de amestecul gloanţelor reale cu cele oarbe", potrivit colonelului Benoit Royal, şeful Sirpa-terre, Serviciul de Informaţii al Armatei Terestre.

Gloanţele reale au fost "depozitate inadecvat", aceasta este "teza privilegiată" de armata terestră, a precizat el.

Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a apreciat, luni de dimineaţă, că este "prea devreme pentru a se pronunţa" asupra caracterului criminal al dramei de la Carcassonne.

"Nu exclud nimic pentru că nu poţi să ştii ce se poate petrece în mintea unui om", a declarat Morin într-o intervenţie pentru radio France Info, precizând că trăgătorul este "un militar experimentat şi apreciat".

"Un militar cu experienţă nu poate confunda" gloanţele reale cu cele oarbe, a subliniat ministrul, amintind că cele două tipuri de muniţie au culori diferite iar procedura cere ca gloanţele care nu au fost folosite să fie predate după încheierea "fiecărui exerciţiu", normă încălcată în acest caz.

Potrivit ministrului, autorul a folosit un încărcător cu gloanţe oarbe după care "din nefericire" l-a înlocuit cu unul cu gloanţe reale. "De ce avea (încărcătorul cu gloanţe reale, n.red) în buzunar?", a întrebat retoric Herve Morin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici