Sarah Palin nu a comis abuz de putere concediindu-l pe şeful serviciului de securitate

Serviciul de personal al statului Alaska a apreciat luni că Sarah Palin, candidata republicană la funcţia de vicepreşedinte, nu a comis un abuz de putere, în calitate de guvernator al statului, în cazul concedierii directorului serviciului de securitate din Alaska.

10 afișări
Imaginea articolului Sarah Palin nu a comis abuz de putere concediindu-l pe şeful serviciului de securitate

Sarah Palin nu a comis abuz de putere concediindu-l pe şeful serviciului de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există nici un motiv rezonabil pentru care am putea crede că guvernatorul Palin a încălcat actul etic al liderilor din Alaska, prin decizia de a-l concedia pe directorul serviciului pentru securitate publică (Walt, n. red.) Monegan şi de a-i propune în schimb postul de director la Biroul de control al băuturilor din Alaska", a conchis serviciul de personal într-un raport.

Concluziile acestei anchete demarate de serviciul intern de stat, la cererea lui Palin, au fost date publicităţii de cotidianul local Anchorage Daily News, în pagina electronică, cu doar câteva ore înaintea alegerilor prezidenţiale.

În dosarul supranumit "Troopergate", demarată la nivelul legislativului statului Alaska, înainte ca Palin să fie desemnată candidată la vicepreşedinţie din partea republicanilor, conchidea la începutul lui octombrie că, din contră, guvernatorul de Alaska a comis un abuz de putere.

Palin a solicitat imediat o a doua anchetă, încredinţară Serviciului de personal al statului, afirmând că ancheta parlamentară a fost influenţată politic.

Guvernatorul a refuzat să depună mărturie în cadrul anchetei conduse de Legislativul statului, dar a cooperat în cazul celei de-a doua investigaţii, condusă de serviciul de personal.

Directorul serviciului de securitate publică din Alaska, Walt Monegan, a fost concediat la 11 iulie de către Palin. El a afirmat că a fost revocat din funcţie pentru că ar fi refuzat să-l concedieze pe Michael Wooten, cumnatul guvernatorului, un agent public (state trooper), implicat într-un divorţ cu sora lui Palin.

În ancheta sa, Legislativul de stat apreciază că guvernatorul a încălcat regulile etice ale statului, pentru că i-ar fi permis soţului ei să-i utilizeze biroul cu scopul de a exercita presiuni asupra reprezentanţilor poliţiei în vederea concedierii lui Mike Wooten.

Raportul biroului de personal afirmă în schimb că nu există nici o dovadă potrivit căreia guvernatorul ar fi ordonat oricărei persoane, în mod direct sau indirect, concedierea cumnatului său.

În plus, serviciul de personal a considerat drept inutilă o audiere în vederea analizării unui posibil "prejudiciu de imagine" adus lui Monegan, după cum ceruse acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici